Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo


Takie babeczki upiekłam dla rodzinki, aby przekonać ich do kaszy jaglanej.
Nie zdążyłam ich jeszcze na dobre powyciągać z foremek, a już dostałam od dzieciaków mnóstwo pochwał za to, że upiekłam tak pyszne babeczki.


Składniki:
- szklanka mąki jaglanej (mielona kasza jaglana)
- 2 łyżki maki kokosowej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka kokosowego (lub inne jak ktoś woli)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 spore łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia b/g
- 2 łyżki wiórek kokosowych


W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej miksujemy mleko, jajka i rozpuszczony olej kokosowy. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy. Powstała rzadka masa. Masę przelewamy do foremek na muffinki (wcześniej wysmarowanej tłuszczem) do 3/4 wysokości foremki. Masę przelewałam łyżką, za każdym razem całość przemieszałam. 
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut. Wyszło 12 muffinek.






Myślę, że muffinki będą świetnym wypiekiem dla mojej mamy, która podobnie jak ja szuka zdrowych alternatyw dla słodyczy. 



Zdrowe fingerfood


Komentarze

  1. narobiłaś mi smaka ogromnego, pieknie wygladaja, bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku myślała, ze nic z nich nie będzie. A tu taki smakołyk wyszedł.

      Usuń
  2. Tak, stanowczo do zrobienia, pozdrawiam i porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis świetny :) uwielbiam wszystko związane z mąką jaglaną :) ps. dzięki za udział w konkursie ! pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentują te mufinki jaglano-kokosowe:) ...mmm...juz sobie wyobrażam smak....uwielbiam kaszę jaglaną:) a z kokosem to juz wogóle świetnie smakuje!!:)
    Pozdrawiam kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne. Ja tez lubię kaszę jaglaną i kokos.

      Usuń
  6. To coś absolutnie dla mnie:) Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam według przepisu tylko zamiast mąki kokosowej dałam mąkę owsianą (tak z 4-5 łyżek), zamiast oleju kokosowego 2 łyżki oliwy z oliwek...i po upieczeniu dolna połowa muffina jest dobrej konsystencji a górna połowa taka zakalcowata...jakieś pomysły? za krótko piekłam? za mało mąki dałam? Dzięki za odpowiedź lub domysły co zrobiłam nie tak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, mąka kokosowa jest mąka, która potrzebuje więcej płynu niż inne mąki. Może zamiana mąki na mniej chłonną może być przyczyną? Albo czas pieczenia mógł być za krótki? Czy zanim wyjmowałaś muffinki z pieca sprawdzałaś drewnianym patyczkiem czy ciasto się do niego nie przykleja? Zawsze tak sprawdzam, zanim ciasto wyjmę z pieca.

      Usuń
  8. Następnym razem spróbuję dodać trochę więcej mąki, będę sprawdzać wykałaczką i piec do skutku bo pod względem smaku to dla mnie 5+. W końcu wyjdą takie jak powinny :) Jak mi się uda to się tu pochwalę :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia przy kolejnym podejściu pieczenia muffinek.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty