Bezglutenowe kapelusze (serniczki) bananowe

Miały być muffinki lub babeczki, ale w trakcie pieczenia masa opadła (pewnie banan był za ciężki). Na szczęście kapelusze są uratowane, bo wyszły naprawdę dobre, pomimo, że tak nie wyglądają. Smakują jak mas serowa serników. Tutaj jednak bez dodatków mącznych.


Składniki:
- 1 banan
- serek homogenizowany naturalny
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- aromat waniliowy
- 2 łyżeczki ksylitolu
- karob

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy. W miseczce miksujemy pogniecionego banana, z serkiem, żółtkami, ksylitolem, aromatem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką. Do części masy dodajemy karob i mieszamy. Wykladamy jasną masę do wysmarowanej tłuszczem formy na muffinki (do ok.połowy wysokości foremki). Ciemną masę wykładamy na jasną. Pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach.
Kapelusze wyciągałam delikatnie z foremek, gdy lekko ostygły.


Dla córki upiekłam z tej samej masy misie:

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty