Pieczywo chrupkie z płatków owsianych z ziarnami


Składniki (ilość na niepełną powierzchnię formy piekarnikowej):
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki mąki sezamowej
- 1/4 szklanki słonecznika
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka psyllium (łuski babki płesznik lub jajowatej)
- 200 ml ciepłej wody
- sól
- 1 łyżka oleju kokosowego


 Mieszamy w misce suche składniki. W kubku w ciepłej wodzie rozpuszczamy olej kokosowy. Mieszamy wszystkie składniki. Pozostawiamy do napęcznienia na ok.10-15 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Masę wykładamy na formę i rozkładamy na wysokość ok.3 mm. Ja rozwałkowałam delikatnie przez papier do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po 10 minutach pieczenia delikatnie kroimy na kwadraciki lub prostokąciki (kromeczki). Pieczemy kolejne 20-25 minut, do czasu aż pieczywo będzie chrupiące i lekko zarumienione.


Zdrowy tryb życia

Dania dla urody

Komentarze

  1. Super:) muszę się wreszcie zmobilizować i zrobić swój chlebek:) pozrdawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też pieke chlebem ale na nieco innym przepisie! smaczengo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Polecam tez pieczywo chrupkie z samych ziaren.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty