Chleb gryczany na zakwasie gryczanym bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe jest trudniej upiec niż glutenowe. Czasem chlebki bezglutenowe są zbite i twarde. Najlepiej wychodzą z gotowym mieszanek bezglutenowych. A co jeśli nie chcemy korzystać z tych mieszanek, a zależy nam, aby chlebek był zdrowy i bez chemicznych dodatków? Trzeba kombinować. Mnie zależy, aby moje chleby bezglutenowe były również bez mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i innej o wysokim IG.

Dzisiaj  pokażę chlebek gryczany  upieczony  na zakwasie gryczanym.


Składniki:
- ok.385 g mąki gryczanej (tyle mi zostało w domu)
- 2 łyżki mąki z pestek dyni (można dać zamiast niej mąki gryczanej)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- sól
- 1 szklanka aktywnego zaczynu gryczanego 
- ziarna siemienia lnianego 3 łyżki
- ziarna do posypania chlebka (pestki dyni czy słonecznika)
- woda gazowana ok.350-400 ml
Chleby pieczone z mąki bezglutenowej potrzebują więcej wody niż te pieczone z mąk glutenowych.

Składniki mieszamy do powstania masy jak na zdjęciu poniżej:


Formę wykładamy papierem do pieczenia wysmarowanym oliwą.
Masę przekładamy do formy, gładzimy mokrą drewnianą łyżką, posypujemy ziarnami.
Odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce na kilka godzin (ja wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C).

 chlebek w formie przed wyrośnięciem:

Po wyrośnięciu wstawiamy chlebek do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia na 200 st. (na ok.20 minut) , a później zmniejszamy jeszcze na 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 25 minut. W sumie chlebek piecze się ok. 1 godziny.


Po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej od razu wyjąć chlebek z formy i usunąć przyklejony do chlebka papier do pieczenia, bo później papier gorzej odchodzi.
Chłodzimy na kratce.




Komentarze

  1. naprawdę świetny chleb, a smak gryki jest niepowtarzalny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Chlebek naprawdę zaskoczył mnie konsystencja i smakiem.

      Usuń
  2. Przekrój wygląda niebiańsko! Mnie zachwyca i na sto procent wypróbuję przepis. Co do trudności to zgadzam się z Tobą, ale warto próbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy moge Cie prosić o emaila😊 chciałam sie dowiedziec na temat leczenia Twojego u P.Moniki (tluste życie)b

    OdpowiedzUsuń
  4. Ok wygląda fajnie ale proszę o podpowiedź jak się robi zakwas do takiego chleba. :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tych blogach jest fajnie opisane jak zrobić taki zakwas krok po kroku: http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/zakwas-gryczany-bezglutenowy-krok-po.html lubhttp://qmamkasze.pl/wlasny-domowy-zakwas-gluten-free/

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź. Spróbuje coś z tego wyczarować. Pozdrowionka :-)

      Usuń
    3. Dzięki za odpowiedź. Spróbuje coś z tego wyczarować. Pozdrowionka :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty