Chleb pszenny na zakwasie orkiszowym

Chlebek upieczony na życzenie mojej rodzinki, która nie stroni od glutenu.
Miał być jasny chlebek pszenny bez dodatków i jest.


Składniki:
- 1 szklanka aktywnego zaczynu orkiszowego
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- sól
- ok.270 ml letniej wody

Składniki mieszamy w misce, przekładamy do foremki wyłożonej papierem  wysmarowanym oliwą .
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na parę godzin.
Piekłam 15 minut w 230 stopniach, następnie 45 minut w 190 stopniach.
Chlebek od razu po upieczeniu wyciągamy z formy i ściągamy z niego przyklejony papier.
Chłodzimy na kratce.





Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Zakwas czy zaczyn? Zaczyn robię z zakwasu, który przechowuje w lodówce. Aby zrobic z niego zaczyn wyciagfam go np. popołudniu na 3-4 godziny, aby się ogrzał, a potem dodaje po ok.100ml wody i 100 g mąki i mieszam (ma być konsystencja gęstej smietany). Zostawiam na noc i rano mam gotowy zaczyn z którego odpowiednia ilość dodaje do pieczenia chleba, a reszte daje do lodówki na następne pieczenie.

      Usuń
    2. A jak zrobić sam zakwas można poczytać np.tutaj : http://smakowitychleb.pl/zakwas-orkiszowy-krok-po-kroku/

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty