Jesteś tym co jesz...

Nietolerancja na gluten i celiakia

Dlaczego wazne jest by jak najwczesniej zdiagnozowac nietolerancję na gluten.

Cięzka nietolerancja na gluten dotyka tylko okolo 3% populacji. Wazne jest jej wczesne zdiagnozowanie, gdyz na dluzszą metę konsekwencją moze byc powazna degradacja sluzowki jelit. A to niezmiernie szkodzi zdrowiu, gdyz uniemozliwia prawidlowe trawienie, co z kolei prowadzi do powtarzających się zatruc pokarmowych. Dzieje się tak, dlatego ze srodowisko wewnętrzne jelit nie mogąc poradzic sobie z rozlozeniem glutenu (gliadyny), wytwarza duzą ilosc przeciwcial. Te przeciwciala z kolei niszczą kosmyki jelitowe (odgrywające strategiczną rolę we wlasciwym przebiegu procesu przyswajania). Tak wygladzona wysciolka jelit nie jest w stanie prawidlowo wypelniac swoje zadania. To prowadzi do powtarzających się, codziennych zatruc pokarmowych.

Objawy nietolerancji na gluten u dzieci.

U niemowląt pierwsze objawy nietolerancji na gluten mogą pojawic się juz okolo 7-8 -ego miesiąca zycia wraz z przyjęciem pierwszych produktow mącznych (tzn zawierających gluten). Obseruje się rozne symptomy. Najczęsciej są to biegunki lub zaparcia, następnie spowolnienie rozwoju, blada cera, powracające infekcje gornych drog oddechowych, stany zapalne stawow, nerwowosc, odbarwienie zębow, problemy ze snem, zla jakosc snu, koszmary nocne, problemy z uczeniem się, dysleksja, anemia na skutek braku zelaza.

Objawy nietolerancji na gluten u doroslych.

U doroslych spotykamy te same symptomy. Dodatkowo mogą wystąpic bole spowodowane istniejąymi stanami zapalnymi, bolące stawy, wrazliwosc systemu nerwowego, przedwczesne lysienie, biegunki, ostre zaparcia, a nawet choroba Crohna, spowolnienie perystaltyki jelit, pogorszenie się jakosci snu, problemy z socjalizacją, częste depresje.

Jezeli wlasciwa diagnoza nie zostanie postawiona w miarę szybko, jakosc zycia chorego moze bardzo się pogorszyc. A to na skutek codziennie powtarzających się zatruc pokarmowych, prowadzących do nadmiernego zanieczyszczenia krwi. Moze prowadzic to do potencjalnego ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej (np bialaczki).

Nalezaloby rowniez wziąc pod uwagę, ze przemysl spozywczy, celem uzyskania jak najlepszej oplacalnosci, wciąz manipuluje przy produkcji zboz. Pojawiają się najrozniejsze zboza hybrydy, zboza genetycznie zmodyfikowane. Są one coraz trudniej rozpoznawalne przez nasze enzymy trawienne, a więc coraz trudniej przyswajalne, czyli coraz częsciej odrzucane przez jelita. To pogarsza tylko sytuację.

Metale cięzkie a nietolerancja na gluten.

Ponadto metale cięzkie: olow, kadm, aluminium, rtęc mogą blokowac enzymy odpowiedzialne za trawienie glutenu (gliadyny). A tych jest coraz więcej w naszym srodowisku. Naturopaci zalecają kuracje oszyczajace, ktore pomogly by oczyscic z nich organizm. Jest to wazne zwlaszcza jezeli pojawienie się nietolerancji pokarmowej mozna powiązac np z zalozeniem kolejnej plomby (dentystycznej), przyjęciem szczepionki lub lekarstwa zawierającego sole aluminium.

Jaka dieta w przypadku nietolerancji na gluten?

W przypadku nietolerancji na gluten nalezaloby unikac zywnosci zawierającej pszenicę, zyto, jęczmien, pszenicę orkisz, pszenicę durum. Odnosi się to glownie do takich produktow jak chleby i makarony. Zwrocmy rowniez uwagę na dania gotowe, gdzie zboze moze byc stosowane jako zagęszczacz, a sam gluten jako utrwalacz tekstury lub ulepszacz bialkowy.

Rozwiazaniem byloby spozywanie dan przygotowywanych wlasnoręcznie (wiemy co zawierają). Wspomniane zboza mozna zastąpic ryzem, quinoą, prosem, kasztanem, kukurydzą, gryką, platkami owsianymi (ktore zawierają gluten, ale bez gliadiny), ziemniakami, warzywami strączkowymi takimi jak fasola, soczewica, groszek.

Źródło: http://zdrowiemodauroda.wordpress.com/2012/10/04/co-z-tym-glutenem/


*********************************************************************************************************************

DIETA BEZGLUTENOWA A ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO

Zespół Jelita Drażliwego ( ang. IBS – Irritable Bowel Syndrome) to idiopatyczna choroba przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym, charakteryzująca się przede wszystkim bólami brzucha (najczęściej w obrębie jelit), wzdęciami, i zaburzeniami rytmu wypróżnień, nieuwarunkowana zmianami organicznymi lub biochemicznymi, której przyczyn upatruje się dzisiaj głównie w sferze psychosomatycznej. Występuje ona w 3 postaciach: w przebiegu z biegunką, z zaparciami lub w wersji mieszanej.

Niedawno przeprowadzono w USA eksperymentalne badania, dotyczące diety bezglutenowej i jej wpływu na osoby dotknięte IBS-em, chcąc sprawdzić, czy można, wykluczając gluten z codziennej diety, pomóc osobom cierpiacym na Zespół Jelita Drażliwego?

Grupa naukowców powiązanych i współpracujących z Mayo Clinic w Rochester (Minenesota) i Mayo Clinic w Jacksonville na Florydzie, rozpoczęli badania na grupie pacjentów z Zespołem Jelita Drażliwego, objawiajacego się głównie przewlekłymi i ostrymi biegunkami. Jedna grupa pacjentów rozpoczeła stosować dietę bezglutenowa druga-kontrolna prowadziła dotychczasowy sposób odżywiania. Celem badania było oczywiście sprawdzenie czy i w jakim stopniu dieta bezglutenowa może wpływaż na funkcjonowanie układu pokarmowego u pacjentów z IBS-D.

Eksperyment trwał 4 tygodnie, w ciągu których porównywano wyniki pacjentów z grupy diety tradycyjnej oraz 45 pacjentów z „grupy bezglutenowej”. Codziennie badano m.in. funkcje i reakcje jelita grubego i cienkiego oraz transport treści jelitowej, a także robiono badania krwi pod kątem produkcji cytokiny.

Pomijając całą medyczno-naukową i opisową terminologię i podsumowując w skrócie – wyniki okazały się potwierdzać, że dieta bezglutenowa łagodzi dolegliwości związane z IBS-D (objawiającego się biegunkami). U pacjentów bezglutenowych nastapiło zdecydowane zmniejszenie uciążliwych i bolesnych skurczów jelit i w efekcie zmniejszenie ilości wypróżnień w ciągu dnia, co znacznie podniosło ich komfort życia i codziennego funkcjonowania.

Dieta bezglutenowa może być długoterminowym rozwiązaniem dla kolejnej grupy chorych cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego, jakim jest IBS. Szacuje się że na Zespół Jelita Drażliwego w Polsce cierpi ok. 15% populacji, głównie kobiet (ok. 2/3), z czego większość nie jest diagnozowana właściwie lub wcale…

Tak więc wykluczenie z diety glutenu to szansa na zdecydowaną poprawę zdrowia i komfortu życia dla kolejnych setek tysięcy a nawet milionów osób.

źródło: celiac.com

Źródło: http://zeroglutenu.com.pl/

*******************************************************************************************************************

Co to jest Celiakia ?
Celiakia to choroba trzewna, która cechuje się nieprawidłowym wchłanianiem glutenu (białka zawartego w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie) związanym z reakcją układu autoimmunologicznego, skierowaną przeciwko fragmentom białek zbóż, m. in. gliadynie (w pszenicy), sekalinie (w jęczmieniu), hordeinie (w życie). Wynikiem tej reakcji jest uszkodzenie jelit prowadzące do zaburzeń trawienia. Jedynym do tej pory i skutecznym sposobem leczenia glutenozależnej choroby trzewnej jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej eliminującej, wszelkie produkty zawierające w swoim składzie gluten.



Nieleczona celiakia może prowadzić do przewlekłego słabego zdrowia, osteoporozy, bezpłodności, poronień, depresji, chorób wątroby, zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób autoimmunologicznych i niektórych form raka, takich jak chłoniaki.



Na rozwój celiakii mają wpływ czynniki: genetyczne, immunologiczne oraz środowiskowe. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku, zarówno u małych dzieci, nastolatków jak i u osób dorosłych.

Celiakia występuje u około 1 % populacji



Możliwe objawy Celiakii to:

Utrata wagi, niedożywienie
Nietolerancja laktozy, cukrzyca typu I
Anemia (niedokrwistość), która nie ustępuje mimo leczenia
Niedobory witamin
Biegunka, nadmierne wiatry, zaparcia
Nawracające się bóle brzucha, skurcze lub wzdęcia
Trwałe lub niewyjaśnione objawy żołądkowo-jelitowe tj. nudności i wymioty
Bóle głowy
Problemy z koncentracją
Zmęczenie
Wypadanie włosów (łysienie)
Zapalenia wątroby
Zapalenia dróg żółciowych
Opryszczkowe zapalenia skóry (choroba Duhringa)
Zapalenia kącików ust
Zapalenia jamy ustnej
Niepłodność męska i żeńska
Poronienia
Opóźnione pokwitania
Wczesne przekwitania
Osteoporoza
Złamania kości
Niewyjaśnione bóle mięśni
Bóle kości
Zapalenia stawów
Hipoplazja szkliwa zębowego
Depresja
Schizofrenia
Przewlekła neuropatia

Klasyczne objawy u dzieci:


Niemowlęta do 6 miesiąca:

Zahamowanie wzrostu
Biegunka, wymioty, brak apetytu
Częste infekcje

Dzieci do 3 lat:

Brak apetytu
Przewlekła biegunka
Wymioty
Nudności
Wzdęcia brzucha
Zły nastrój
Opóźnienie rozwoju

Dzieci powyżej 3 lat:

Niedobór żelaza
Osłabienie
Osteoporoza
Biegunki
Depresyjny nastrój
Zmiany w śluzówce jamy ustnej

Objawy celiakii mogą być zróżnicowane w zależności od wieku osoby chorej.



Najczęściej u chorych na celiakię występują niedobory:

● witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E , K

● witaminy B12

● kwasu foliowego

● wapnia

● żelaza


Dieta bezglutenowa

Szybkie zdiagnozowanie choroby, wraz z rozpoczęciem leczenia za pomocą diety bezglutenowej w wieku dziecięcym lub młodzieńczym pozwala na prawidłowy rozwój somatyczny i psychofizyczny pacjenta, u starszych pacjentów na powrót do stanu przed wystąpieniem objawów.

Skuteczność diety bezglutenowej zależy od ścisłego, rygorystycznego jej przestrzegania. Z pożywienia należy wyeliminować przetwory z surowców zawierających gluten tj.: z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa. Natomiast owies jako zboże, jest najmniej szkodliwe (po pszenicy, życie i jęczmieniu) pod względem stopnia toksyczności.

Na diecie bezglutenowej zboża glutenowe zastępuje się bezglutenowymi: kukurydzą, ryżem, prosem, a miejsce mąki pszennej czy żytniej zajmują najczęściej różne skrobie (ryżowa, pszenna, kukurydziana, ziemniaczana) lub odpowiednio sporządzone mieszanki tych skrobi. Gluten próbuje się zastąpić naturalnymi lub syntetycznymi surowcami, które po dodaniu wody silnie pęcznieją i dzięki temu jest możliwe utworzenie ciasta o właściwościach reologicznych podobnych do ciasta pszennego (glutenowego). Najczęściej wykorzystywane surowce to: pektyna jabłkowa, guma guar, guma arabska, albumina, galaktomannany, albumina jaja kurzego, oraz matyloceluloza.

Właściwa dieta jest jedynym skutecznym „lekiem” przy nietolerancji glutenu. Nieprzestrzeganie wymagań diety bezglutenowej lub późne leczenie może doprowadzić do tzw. celiakii zaniedbanej, charakteryzującej się objawami długo utrzymującego się niedożywienia.


Owies

W artykule: Nietolerancja glutenu, Przemysł Spożywczy 7/99 Dr hab. M. Bartnik opisuje, że prace z ostatnich lat sugerują, iż przetwory z owsa mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach (do 50 g dziennie) przez osoby nietolerujące glutenu. Wniosek ten wyciągnięto na podstawie doświadczeń klinicznych, w których pacjentom na diecie bezglutenowej podawano określoną ilość płatków owsianych i nie zaobserwowano żadnych negatywnych zmian świadczących o zaostrzeniu choroby nawet po roku prowadzenia takiego eksperymentu żywieniowego. Przyczyny tolerowania owsa przez osoby uczulone na gluten nie są wyjaśnione. Owies zawiera niewielką ilość białek prolaminowych (aweniny), ale prawdopodobnie białka te nie mają w swojej cząsteczce tak niekorzystnych połączeń peptydowych, jak to jest w przypadku białek pszenicy, żyta czy jęczmienia.

Produkty naturalnie bezglutenowe

Kukurydza, ryż, proso, gryka, soja, fasola , groch, soczewica, ziemniaki, amarantus, komosa ryżowa (quinoa), sezam, sorgo, chleb świętojański, maniok, tapioka, bataty oraz warzywa, owoce, orzechy, kasztany jadalne, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, masło, margaryny, oleje roślinne. Za produkty bezglutenowe uważa się te produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (tzn. 20 mg/kg).

Produkty dozwolone

Mąki i skrobie otrzymywane z ryżu, kukurydzy, ziemniaków, tapioki, Quinna, amarantusa, manioku, gryki, fasoli, grochu i orzechów. Nieprzetworzone: niearomatyzowane mięsa, drób, ryby, jaja, owoce, warzywa, białe wino, ocet winny, cider, niesłodowe destylowane octy, przetwory mleczarskie bez substancji dodatkowych zawierających gluten.

Produkty zawierające gluten

Mąka, pieczywo, kasze, płatki zbożowe, makarony z pszenicy, żyta, jęczmienia, orkiszu, owsa. Zagęszczane wymienionym mąkami, octy słodowe, produkty mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, skrobi zawierającej gluten, sery białe z dodatkiem białka pszennego, wędliny, konserwy, mięsne i rybne, wyroby garmażeryjne, produkty mięsne i rybne panierowane, majonez z dodatkiem mąki lub skrobi. Słodycze (ciastka, ciasta, wafelki, czekolada nadziewana, marcepan, chałwa i inne wyroby ciastkarskie), gotowe ciasta mrożone, lody
w waflu, galaretki, budynie, krakersy, piwo, dodawane do wielu produktów substancje dodatkowe: mono –
i diacyloglicerole i substancje aromatyzujące.

Produkty, które mogą zawierać gluten

Zanieczyszczone glutenem , jeśli nie są oznakowane jako bezglutenowe, mogą być np.: płatki kukurydziane, kaszka kukurydziana, skrobia kukurydziana, popcorn, polenta, produkty z ziemniaków (np. chipsy ziemniaczane, purèe ziemniaczane), mąka ziemniaczana, produkty ryżowe (np. płatki ryżowe, ryż dmuchany), skrobia ryżowa, mąka ryżowa, mąka gryczana, mąka maniokowa. Kawa naturalna może zawierać domieszkę kawy zbożowej. Śmietana, jogurty, sery mogą zawierać skrobię pszenną. Proszek do pieczenia zazwyczaj zawiera skrobię pszenną. Przetworzone mięsa, sosy, buliony, wybrane przyprawy, ocet, dressingi, sałatkowe, śmietana, lody, produkty bazujące na serach. Żywność zawierająca modyfikowane skrobie, żelatyna, hydrolizaty lub teksturowane białka roślinne. Aromaty, barwniki, emulgatory, stabilizatory, substancje słodzące, hydrolizaty białek roślinnych, niektóre oleje i słód (szczególnie jęczmienny), wódki, leki szczególnie powlekane.


Aby minimalizować ryzyko nieświadomego spożywania glutenu, należy przede wszystkim wybierać artykuły oznaczone symbolem "przekreślonego kłosa" produkowane przez firmy, które w wiarygodny i czytelny sposób (etykiety, informacje na stronie firmowej) deklarują, że ich wyroby są bezglutenowe, decydować się na produkty, które (po przeczytaniu informacji na etykiecie) wydają nam się bezpieczne, ponieważ nie zawierają żadnych "podejrzanych" składników, oraz wybierać produkty naturalnie bezglutenowe (typu mąka kukurydziana, mąka sojowa), które jednak mogą być zanieczyszczone w procesie przetwarzania, starajmy się kupować.

mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk



Źródło: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/dieta-bezglutenowa,p9.html

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe informacje:) Ja sama od pewnego czasu jestem na diecie bezglutenowej. Nigdy nie zdiagnozowano u nie nietolerancji na gluten ale po przejściu na ta dietę widzę duże zmiany. Przede wszystkim więcej energii, nie czuje się zmęczenia, sen jest lepszy, organizm regeneruje się szybciej no i moje stawy wyglądają zdrowiej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To naprawdę taka dieta jest odpowiednia dla Ciebie.

      Usuń
  2. Ja z kolei coś o owsie kojarzę, że samo zboże jest bezglutenowe, ale (poza tymi celowo 'bez gluten') silnie zanieczyszczone np. pszenicą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego ja owiec zaliczam do produktów z glutenem.

      Usuń
  3. Cześć, dzięki za przydatne informacje. Teraz jest szał na eliminację glutenu i coś w tym jest. Ja od maja nie jem go i widzę dużo pozytywów - głównie: tłuszczyk spadł, lepszy metabolizm, cera wręcz promienna, i wiele innych, głównie związanych z trawieniem.
    Myślę, że osób rezygnujących z glutenu będzie wkrótce więcej w naszym kraju i może pojawić się też więcej produktów bezglutenowych - to w tej chwili ma miejsce na zachodzie i pewnie wkrótce do nas zawita. Moim zdaniem, żeby wyeliminować gluten skutecznie: gotuj sama, kupuj produkty bez opakowań (warzywa, owoce, mięso, itp.) i nie daj się złapać na bezglutenowy fast food.

    OdpowiedzUsuń