Ciastka (babeczki) jaglane z suszonymi owocami i bananem
Dzisiaj pierwszy raz upiekłam ciastka z kaszy jaglanej. Wyszły przepyszne, smak mają świąteczny.
Składniki:
- 1 szklanka (waga przed gotowaniem) ugotowanej kaszy jaglanej
- figi suszone
- morele suszone
- 1,5 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 1 banan
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 jajka
- 1 łyżka mielonych migdałów
- cynamon, kardamon
- ksylitol do smaku
Owoce suszone pokroiłam na małe kawałeczki, banana zmiażdżyłam widelcem. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Część ciasta przełożyłam do formy na muffinki, część nakładałam "kupeczkami" na papier do pieczenia rozłożony na tacce do pieczenia. Piekłam ok.45 minut w 180 stopniach.
Muszę przyznać, że lepiej się upiekły i są bardziej chrupiące ciasteczka pieczone na papierze. Te pieczone w muffinkownicy gorzej odchodziły z dołu i tam są bardziej mokre.

Składniki:
- 1 szklanka (waga przed gotowaniem) ugotowanej kaszy jaglanej
- figi suszone
- morele suszone
- 1,5 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 1 banan
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 jajka
- 1 łyżka mielonych migdałów
- cynamon, kardamon
- ksylitol do smaku
Owoce suszone pokroiłam na małe kawałeczki, banana zmiażdżyłam widelcem. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Część ciasta przełożyłam do formy na muffinki, część nakładałam "kupeczkami" na papier do pieczenia rozłożony na tacce do pieczenia. Piekłam ok.45 minut w 180 stopniach.
Muszę przyznać, że lepiej się upiekły i są bardziej chrupiące ciasteczka pieczone na papierze. Te pieczone w muffinkownicy gorzej odchodziły z dołu i tam są bardziej mokre.


fajny pomysł;)
OdpowiedzUsuńŚwietne. Przepis bardzo prosty, na pewno z niego skorzystam.
OdpowiedzUsuń