Bułeczki bezglutenowe z ziarnami

Chlebek zjedzony, dlatego dziś dla odmiany upiekłam bułeczki.


Składniki:
- 1 szklanka uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżka otrębów gryczanych
- ziarna siemienia lnianego i słonecznika (ile się wsypało)
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka drożdży instant
- sól
- ok.350 ml ciepłej wody

Suche składniki wymieszałam w misce, dodałam olej . Wlałam wodę i miksowałam do czasu aż uzyskałam jednolitą masę. Ciasto przełożyłam do foremki na muffinki wysmarowanej olejem (do połowy wysokości) i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie każdą surową bułeczkę polałam wodą (pół łyżeczki) i piekłam w nagrzanym piekarniku do 230-240 stopni.



Komentarze

Popularne posty