Chleb otrębowy bez mąki - II


Składniki:
- 4 łyżki otrąb gryczanych
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 4 łyżki otrąb owsianych
- 1 płaska łyżka psyllium (niekoniecznie)
- 4 jajka
- 5 łyżek serka homogenizowanego natur.
- 1 płaska łyżka oliwy z oliwek
- sól
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


W jednej misce mieszamy otręby, psyllium, siemię, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubijamy białka jajek, dodajemy żółtka, a następnie serek homogenizowany i olej Miksujemy.
Dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy wszystko już łyżką.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki.
Pieczemy ok.40 minut w 180 stopniach, następnie wyłączamy piekarnik. Zostawiamy chlebek do wystudzenia przy lekko odchylonych drzwiach piekarnika na ok.30 minut, następnie na kratce.




Zdrowy tryb życia

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dzieci jak go skosztowały to stwierdziły, że jakby dodać cukru to byłby niezłą babką.

      Usuń
  2. ale super- nie sądziłam, że można zrobić taki chlebek bez mąki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny chlebek, chyba upiekę na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię czasami dość podobny :) Całkiem smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię zmieniać chlebki. A ten mi bardzo smakuje.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty