Zupa z soczewicą i kaszą jaglaną

Już dawno nie gotowałam posiłków z kaszą jaglaną. Czas nadrobić zaległości.
Zapraszam na pożywną zupę z tą kaszą i soczewicą.


Składniki:
- soczewica czerwona 3/4 szklanki
- kasza jaglana 1/2 szklanki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka - korzeń
- 5 średnich pieczarek
- 1,5 l wody
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek
- 1 łyżka oliwy
- mały pęczek pietruszki



Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić na oleju. Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Wodę z pieprzem i solą zagotować, wsypać przepłukaną zimną wodą kaszę jaglaną. Po 10 minutach wrzucamy do garnka potarte warzywa, a po dalszych 5 minutach przepłukaną soczewicę i majeranek. 
Zupę gotujemy dalsze 15 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy podduszone pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Jeśli potrzeba jeszcze doprawiamy. 
Po ugotowaniu zupy dodajemy posiekaną pietruszkę.


Zupa jest dość gęsta, można w trakcie gotowania dodać jeszcze wody.


Wiosenne zupy

Komentarze

  1. Uwielbiam zupę z soczewicy. Wersji z kaszą jaglaną nie próbowałam, a wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm na ile porcji jest ten przepis? :) zupka wydaje się pyszna :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty