Delikatne placki kokosowe
Przepis pochodzi z książki "Cud mąki kokosowej" B.Fife. Z podanych produktów i wg autora powinny wyjść naleśniki. Ja zrobiłam z pierwszej porcji, jednak naleśnik upieczony z jednej strony był bardzo delikatny i przy przewracaniu zmarszczył się i rozpadł.
Zrobiłam więc placuszki. Wyszły dość cienkie i delikatne.
Nie nadają się na danie główne, ale na deser już tak.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki stopionego oleju lub masła
- 1 łyżeczka ksylitolu (w oryginalnym przepisie )cukru
- 1/8 łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki kokosowej (kopiaste)
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
Zmiksować łyżkę stopionego oleju z jajkami, ksylitolem i solą, następnie dodać mąkę. Na końcu mleczko kokosowe.
Pieczemy na pozostałej części oleju lub masła.
Ostrożnie obracamy, bo placuszki są naprawdę delikatne.
Ostrożnie obracamy, bo placuszki są naprawdę delikatne.
Zjadłam z musem jabłkowo-cynamonowym
Czy do Twoich przepisów w miejscu gdzie używasz mąki kokosowej mogę stosować odtłuszczone, wysuszone wiórki były by mąką gdybym je zmieliła ale nie mam jak :/
OdpowiedzUsuńMyślę, ze też wyjdą te placki z dodatkiem zmielonych płatków kokosowych.
UsuńBędę kombinować bo tyle naprodukowałam tych "wiórek" że nie mam co z tym zrobić ;)
UsuńChodzi o to że one nie są zmielone, bo nie mam jak tego zrobić :/ nie mam młynka.
Pokombinuj, jednak musisz wiedzieć, ze mąka kokosowa jest dosyć chłonna i sucha.
Usuń