Bułeczki z ciecierzycy z ziarnami bez mąki
Widziałam w internecie różne przepisy na ciasta i chleby ze strączków. Jakoś nie byłam za bardzo do tych wypieków przekonana. Jednak czytając pozytywne komentarze postanowilam sama coś upiec. Padło na ciecierzycę, którą akurat miałam w domu.
Inspirowałam się przepisami z intenetu, po swojemu modyfikując.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 jaja
- sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek dyni
- sezam do posypania
- olej kokosowy do wysmarowania formy
Ciecierzycę wypłukałam na sitku pod bierzącą wodą i zmieliłam w blenderze, dodałam jajka, sól i proszek do pieczenia. Wymieszałam w blenderze. Dodałam siemię lniane i pestki dyni, wymieszałam łyżką.
Masę przekładałam łyżką do formy na muffinki, wcześniej wysmarowanej olejem kokosowym.
Wygladaja przepysznie :) Jeszcze nigdy nie jadlam takich buleczek ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować.
UsuńPiękne są i apetyczne. Polecam szczerze wypieki z fasoli, są genialne :)
OdpowiedzUsuńBędę próbowała innych wypieków na pewno.
UsuńłAŁ! Ale super! akurat mam ciecierzycę więc skuszę się z prewnością:)
OdpowiedzUsuńGenialne! Uwielbiam ciecierzycę, a takie bułeczki idealnie nadają się na wszelakie pikniki i wycieczki letnie ;)
OdpowiedzUsuńszkoda że nie mam jeszcze blendera bo takie wspaniałe buleczki
OdpowiedzUsuń