Chleb gryczany z dodatkiem mąki jaglanej i z quinoa bezglutenowy

Pokażę dzisiaj mój świeżo upieczony chlebek bezglutenowy. 
Niestety muszę jeszcze popracować nad przepisem, bo podczas pieczenia chlebek troszkę opadł w środku.
Prawdopodobnie mogłam dodać za dużo wody, albo była za ciepła.
Chlebek podczas pieczenia przeżył "małą przygodę", a mianowicie brak prądu podczas pieczenia, więc pod koniec "ogrzewał się " w gorącym piekarniku.
Na szczęście wyszedł smaczny i z chrupiącą skórką.


Składniki:
- 200 b mąki gryczanej
- 50 g mąki jaglanej (mielona kasza jaglana)
- 50 g mąki z quinoa (mielona quinoa (komosa ryżowa))
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżki otrąb gryczanych
-1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- pół łyżeczki soli
- ok.340 ml ciepłej wody

Wymieszałam w misce suche składniki i zmieszałam z mokrymi łyżką. Powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Przelałam je do silikonowej formy wcześniej wysmarowanej oliwą. 
Przykryłam ścierką i odstawiłam do wyrośnięcia.
  Piekłam w  200 stopniach ok.45 minut. Chłodziłam na kratce.

tak pięknie wyrosło surowe ciasto na chlebek:










Komentarze

  1. Takiego chleba jeszcze nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez apetycznie wyglada :) Dobrze, ze "przezyl" po przygodzie z brakiem pradu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nawet jeśli trochę opadł i tak jest na pewno smaczny :) bez porównania do kupnych bezglutenowców

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty