Chleb otrębowy bez mąki (białkowy)
- 3 jajka
- 8 łyżek otrębów owsianych
- 16 łyżek otrębów pszennych
- 10 łyżek mleka odtłuszczonego w proszku
- ok.5 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki drożdży w proszku / 25 dag świeżych
- letnia woda (ok.5 łyżek)
- ok.1/2 łyżeczki soli
Wymieszać wszystkie składniki. Formę (keksówkę) wysmarować oliwą i obsypać otrębami. Ja wysypałam spód zmielonym siemieniem lnianym. Ciasto przełożyć do formy i odstawić na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a potem jeszcze 15 minut w 180 st.
Ostatnio zamroziłam pół tego chlebka, po domrożeniu nie rozsypywał się i też był pyszny.
Chlebek nie zawiera mąki, a tylko produkty białkowe. Otręby należą do grupy produktów neutralnych.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńHm, może mielone siemię np. 3-5 łyżek. Trudno mi powiedzieć.
Usuń