Pieczywo chrupkie z ziaren z mąką dyniową

Dzisiaj znów upiekłam chlebek chrupki, ale, że zabrakło mi pestek dyni (została mi ich łyżka) to zamiast ich dodałam do składników mąki dyniowej oraz kilka innych składników niż dotychczas. I znów chlebek jest pyszny.


Składniki:
- 255g suchych składników ( 2 łyżki mąki dyniowej, ok.pół łyżki ziaren chia,
łyżeczka mielonych ziaren ostropestu, resztka pestek dyni i aby "dobić" do 255g
ziarna słonecznika, siemię lniane i sezam)
- 260 ml wody
- 2 łyżki oleju kokosowego
- pół łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżki łusek babki płesznik lub jajowej (psyllium)


Wodę zagotowujemy z olejem. Suche składniki mieszamy i zalewamy gorącą wodą z olejem. 
Zostawiam na chwilę do napęcznienia, a następnie wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na formie z piekarnika. Masę wałkujemy na płaski placek i pieczemy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Po ok.25 minutach pieczenia formę wyciągamy i kroimy chlebek na kromki, a następnie pieczemy kolejne 25-30 minut. 


Poprzednia wersja pieczywka chrupkiego z ziaren tutaj.

Komentarze

  1. Bardzo smacznie i zdrowo wygląda :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Uwielbiam chrupki chlebek i na pewno go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyjątkowe wafelki? Polecam Tovago (http://tovago.pl/) - w sam raz na śdrugie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty