Jogurt kokosowy
Pyszny, co prawda tłusty jogurt, idealny dla nie tolerujących mleka krowiego, wegan itp
Ja swój jogurt robię z mleka kokosowego z puszki, niestety z tłustego kartonowego nie udał mi się.
Składniki (5 słoiczków) :
- 2 puszki mleka kokosowego
- pół fiolki zakwasków na jogurt
- łyżeczka żelatyny lub agaru
- jogurtownica
- drewniana lub plastikowa łyżeczka
Mleka podgrzewam w garnku do temp.37-40 stopni, ok.50 ml mocno podgrzewam w filiżance w mikrofalówce. Do gorącego mleka w filiżance dodaję żelatynę lub agar, mocno mieszam, następnie przelewam do reszty mleka. Znów odrobinę mleka przelewam do np.kieliszka i dodaję zakwaski, po czym przelewam z powrotem. Wszystko dokładnie mieszam plastikową lub drewniana łyżeczką (nie wolną metalową) i przelewam do słoiczków. Słoiczki wstawiam do jogurtownicy i włączam ją na 10 godzin. Świeże, jeszcze ciepłe jogurty są dość rzadkie, zgęstnieją po kilku godzinach w lodówce.
Uwielbiam kokosy! Skuszę się! Ja ostatnio tylko z www.kcalmar.com gotuję, ale czas na zmiany!
OdpowiedzUsuńSuper przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokosy, więc taki bezglutenowy jogurt kokosowy będzie super propozycją na śniadanie :-)
Jestem w trakcie wykonywania tych badań http://www.euroimmundna.pl/celiakia więc niebawem się okaże co mogę jeść a czego nie.