Jogurt kokosowy

Pyszny, co prawda tłusty jogurt, idealny dla nie tolerujących mleka krowiego, wegan itp


Ja swój jogurt robię z mleka kokosowego z puszki, niestety z tłustego kartonowego nie udał mi się.

Składniki (5 słoiczków) :
- 2 puszki mleka kokosowego
- pół fiolki zakwasków na jogurt
- łyżeczka żelatyny lub agaru
- jogurtownica
- drewniana lub plastikowa łyżeczka


Mleka podgrzewam w garnku do temp.37-40 stopni, ok.50 ml mocno podgrzewam w filiżance w mikrofalówce. Do gorącego mleka w filiżance dodaję żelatynę lub agar, mocno mieszam, następnie przelewam do reszty mleka. Znów odrobinę mleka przelewam do np.kieliszka i dodaję zakwaski, po czym przelewam z powrotem. Wszystko dokładnie mieszam plastikową lub drewniana łyżeczką (nie wolną metalową) i przelewam do słoiczków. Słoiczki wstawiam do jogurtownicy i włączam ją na 10 godzin. Świeże, jeszcze ciepłe jogurty są dość rzadkie, zgęstnieją po kilku godzinach w lodówce.





Komentarze

  1. Uwielbiam kokosy! Skuszę się! Ja ostatnio tylko z www.kcalmar.com gotuję, ale czas na zmiany!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis.
    Uwielbiam kokosy, więc taki bezglutenowy jogurt kokosowy będzie super propozycją na śniadanie :-)
    Jestem w trakcie wykonywania tych badań http://www.euroimmundna.pl/celiakia więc niebawem się okaże co mogę jeść a czego nie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty