Farinata z mąki z ciecierzycy
Wykonanie:
W - 150g mąki z ciecierzycy zmiksowałam z ok.200ml letniej wody (masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany) oraz solą
D - kilkoma suszonymi pomidorami
O - kurkumą
Z - łyżka oliwy z oliwek
Odstawiłam na godzinę. Po czym masę przelałam na silikonowa formę do pieczenia tarty i posypałam:
Z - sezamem
M - czarnuszką, odrobiną ostrej papryki
W - rozłożyłam kilka pokrojonych zielonych oliwek
Piekłam 25 minut w 180 stopniach. Pychotka.
bardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńi jak apetycznie wygląda ;)
Smakuje naprawdę super. A dodatki można dodawać takie , jakie się lubi.
OdpowiedzUsuńWitam. Mam pytanie: gdzie kupujesz mąkę z ciecierzycy? Skłaniam się własnie, aby upiec chleb bez mąki i zbóż, i myślę, że taka mąka to dobry (zdrowszy?) zamiennik. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa targu na stoisku ze zdrową żywnością.
OdpowiedzUsuńWłaśnie się zastanawiałam, co zrobić z mąką z ciecierzycy - spróbuję tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń