Farinata z mąki z ciecierzycy




Wykonanie:

W - 150g mąki z ciecierzycy zmiksowałam z ok.200ml letniej wody (masa ma mieć konsystencję gęstej                       śmietany) oraz solą
D - kilkoma suszonymi pomidorami
O - kurkumą
Z - łyżka oliwy z oliwek

Odstawiłam na godzinę. Po czym masę przelałam na silikonowa formę do pieczenia tarty i posypałam:
Z - sezamem
M - czarnuszką, odrobiną ostrej papryki
W - rozłożyłam kilka pokrojonych zielonych oliwek

Piekłam 25 minut w 180 stopniach. Pychotka.


  


Komentarze

  1. bardzo ciekawy pomysł
    i jak apetycznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje naprawdę super. A dodatki można dodawać takie , jakie się lubi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Mam pytanie: gdzie kupujesz mąkę z ciecierzycy? Skłaniam się własnie, aby upiec chleb bez mąki i zbóż, i myślę, że taka mąka to dobry (zdrowszy?) zamiennik. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Na targu na stoisku ze zdrową żywnością.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się zastanawiałam, co zrobić z mąką z ciecierzycy - spróbuję tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty