Batoniki z ziaren (bez mąki)

Takie batoniki z ziaren zrobiłam sobie jako zdrową przekąskę na podróż, która czeka mnie już jutro.



Składniki:
- 1/2 szklanki  ziaren siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
- 1 łyżka łusek babki płesznik (psyllium, Ispagul)
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego
- 3 łyżki syropu daktylowego
- 1 łyżka miodu
- ok.50 ml wody
- ok.3 łyżki mleka sojowego

Wszystkie składniki wymieszałam w misce, zostawiłam na parę minut dla połączenia składników.
Całą masę wyłożyłam na silikonową podkładkę (papier do pieczenia) rozłożoną na formę i przez folię rozwałkowałam do ok.0,5 cm wysokości. Powycinałam nożem prostokąty. 
Piekłam ok.15 minut w 180 stopniach.














Komentarze

  1. super zdrowa i sycąca przekąska na podróż :)
    lubię takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Allleż zachęcający przepis:) Zatem udanej wyprawy!:) ..z takim ekwipunkiem podróż na pewno będzie udana:))
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobne płaskie chlebki piekę od dawna, za każdym razem zmieniając nieco skład.
    Polecam z dodatkiem płatków owsianych, migdałów albo ze skiełkowaną kaszą gryczaną.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobają mi się :) Też się zbieram od dawna by zrobić podobne ale wciąż tyle owoców, że nie mam kiedy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ekstra pomysł na coś smacznego :) wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł, będę piec jutro :) Wygląda na to, że nie mogą się nie udać, z na podróż będą idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na podróż takie batoniki są idealne, samo zdrowie :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty