Batoniki z ziaren (bez mąki)
Takie batoniki z ziaren zrobiłam sobie jako zdrową przekąskę na podróż, która czeka mnie już jutro.
Składniki:
- 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
- 1 łyżka łusek babki płesznik (psyllium, Ispagul)
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego
- 3 łyżki syropu daktylowego
- 1 łyżka miodu
- ok.50 ml wody
- ok.3 łyżki mleka sojowego
Wszystkie składniki wymieszałam w misce, zostawiłam na parę minut dla połączenia składników.
Całą masę wyłożyłam na silikonową podkładkę (papier do pieczenia) rozłożoną na formę i przez folię rozwałkowałam do ok.0,5 cm wysokości. Powycinałam nożem prostokąty.
Piekłam ok.15 minut w 180 stopniach.
I bez jajka? :) Fajne :)
OdpowiedzUsuńBez jajka :-)
Usuńsuper zdrowa i sycąca przekąska na podróż :)
OdpowiedzUsuńlubię takie pyszności :)
O tak. :-)
UsuńSamo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńAllleż zachęcający przepis:) Zatem udanej wyprawy!:) ..z takim ekwipunkiem podróż na pewno będzie udana:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
Dziękuję :-)
UsuńPodobne płaskie chlebki piekę od dawna, za każdym razem zmieniając nieco skład.
OdpowiedzUsuńPolecam z dodatkiem płatków owsianych, migdałów albo ze skiełkowaną kaszą gryczaną.
Pozdrawiam:)
Chlebki też piekłam, uwielbiam je.
UsuńPodobają mi się :) Też się zbieram od dawna by zrobić podobne ale wciąż tyle owoców, że nie mam kiedy :)
OdpowiedzUsuńekstra pomysł na coś smacznego :) wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, będę piec jutro :) Wygląda na to, że nie mogą się nie udać, z na podróż będą idealne! :)
OdpowiedzUsuńNa podróż takie batoniki są idealne, samo zdrowie :))
OdpowiedzUsuńporwałabym jednego :)
OdpowiedzUsuń