Mleko sojowo-karobowe zamiast kakao (dla alergików)
Takie "kakao" zrobiłam dla dzieci, aby się troszkę ochłodziły.
Napój zasmakował i zniknął w kilka chwil.
Zmiksowane (2 porcje):
- 2 szklanki zimnego mleka sojowego z kartonu
- 2,5 łyżeczki karobu
- 1 łyżeczka syropu daktylowego
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego
Napój pić schłodzony, ewentualnie z kostkami lodu.
Karob z powodzeniem zastępuje gorzkie kakao w wyrobach kulinarnych, dodajemy go jednak o połowę mniej niż jest w przepisie. Karob korzystnie wpływa na układ trawienny, krwionośny, reguluje metabolizm oraz obniża poziom cholesterolu. Nie zawiera fenyloetyloaminy, która może powodować bóle głowy u migrenowców. Nie zwiera też fromaminy i dzięki temu może być spożywany przez alergików. Karob jest bogatym źródłem białka (ok.80%) oraz zawiera szereg witamin i mikroelementów. Karob jest też bezkofeinowy, ma ok.60% mniej kalorii niż kakao.
źródło: http://hipokrates2012.wordpress.com/
Wybaczcie za małą ilość konkretnych przepisow na blogu. Zaległości nadrobię po urlopie.
Wybaczcie za małą ilość konkretnych przepisow na blogu. Zaległości nadrobię po urlopie.
Karobu nigdy nie próbowałam, ale chętnie wypróbuję Twój przepis, moje łasuchy się ucieszą ;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że łasuchom ten napój zasmakuje.
UsuńJa dziś rano dodałam do takiego zestawu kasze jaglaną, zmiksowałam i miałam pyszny budyń "czekoladowy":)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł.
Usuńświetny pomysł :) bardzo lubię karob, świetnie zastępuje kakao :)
OdpowiedzUsuń