Mleko sojowo-karobowe zamiast kakao (dla alergików)

Takie "kakao" zrobiłam dla dzieci, aby się troszkę ochłodziły. 
Napój zasmakował i zniknął w kilka chwil.


Zmiksowane (2 porcje):
- 2 szklanki zimnego mleka sojowego z kartonu
- 2,5 łyżeczki karobu
- 1 łyżeczka syropu daktylowego
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego

Napój pić schłodzony, ewentualnie z kostkami lodu.





Karob z powodzeniem zastępuje gorzkie kakao w wyrobach kulinarnych, dodajemy go jednak o połowę mniej niż jest w przepisie. Karob korzystnie wpływa na układ trawienny, krwionośny, reguluje metabolizm oraz obniża poziom cholesterolu. Nie zawiera fenyloetyloaminy, która może powodować bóle głowy u migrenowców. Nie zwiera też fromaminy i dzięki temu może być spożywany przez alergików. Karob jest bogatym źródłem białka (ok.80%) oraz zawiera szereg witamin i mikroelementów. Karob jest też bezkofeinowy, ma ok.60% mniej kalorii niż kakao.
źródło: http://hipokrates2012.wordpress.com/

Wybaczcie za małą ilość konkretnych przepisow na blogu. Zaległości nadrobię po urlopie.

Jak ugasić pragnienie?

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Letnie Orzeźwienie 2014

Komentarze

  1. Karobu nigdy nie próbowałam, ale chętnie wypróbuję Twój przepis, moje łasuchy się ucieszą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że łasuchom ten napój zasmakuje.

      Usuń
  2. Ja dziś rano dodałam do takiego zestawu kasze jaglaną, zmiksowałam i miałam pyszny budyń "czekoladowy":)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł :) bardzo lubię karob, świetnie zastępuje kakao :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty