Chleb otrębowy bez jajek
Postanowiłam zrobić chlebek otrębowy bez jajek. Wyszedł pyszny, chrupiący, ale jest bardziej zbity niż ten co piekłam z jajkami. Mnie smakuje, czasem zapiekam go w tosterze.
Składniki:
- 10 łyżek otrębów pszennych
- 4 łyżki otrębów gryczanych
- 10 łyżek otrębów owsianych
- 4 łyżki skrobii kukurydzianej zmieszanej z 1/3 szklanką wody
- 15 łyżek chudego mleka
- 15 g sypkich drożdży instant
- szczypta soli
- 2 łyżki serka homogenizowanego 0%
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodajemy otręby, rozpuszczoną skrobię w wodzie, resztę składników i miksujemy. Masa wyszła dość gęsta. Przekładamy do formy, ja piekłam w silikonowej. Masę ostawiamy na 30-60 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy ok.30 minut w 200 stopniach.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!