Deser z owocami a'la crumble

Deser wyszedł pyszny. Kruszonka nie była może bardzo chrupiąca (zwłaszcza z dołu, z góry była), ale mnie smakowała. Ogólnie deserek jest sycący.



Składniki:
- garść mrożonych truskawek
- pół średniego jabłka
- łyżka ksylitolu/ fruktozy
- 2 łyżki jogurtu 0%
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- łyżeczka mielonego odtł. siemienia lnianego
- cynamon

Truskawki odmroziłam, jabłko obrałam pokroiłam w kostkę. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym.
Pozostałe składniki wymieszałam w miseczce, powinna powstać gęsta masa. Dodałam jeszcze odrobinę mielonych migdałów dla zgęszczenia, ugniatałam widelcem. Rozłożyłam na owocach. Zapiekałam 15 minut w 200 stopniach. Myślę, że następnym razem spróbuję trochę dłużej zapiekać, pilnując, aby posypka się nie przypaliła.



Komentarze

  1. Takie desery są pyszne i zdrowe. Idealne na jesienną porę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty