Wykwintne muffinki z mąki z ciecierzycy
Muffinki wyszły przepyszne. Świetne do przekąszenia w pracy czy szkole. Smakują na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- ok.100g - 130g szpinaku (u mnie mrożony)
- 100g mąki z ciecierzycy
- 1 torebka drożdży insatnt
- 3 jajka
- ok.60 g startego żółtego sera
- kilka plastrów sera feta pokrojonego w kosteczki
- 100 ml oliwy
- 150 ml mleka
- przyprawy: ja dałam sól, ostrą paprykę, oregano, bazylię
W misce wymieszałam jajka z mąką, drożdżami. dolałam oliwę oraz ciepłe mleko. Zmiksowałam. Dodałam starty ser, fetę, szpinak, przyprawy i wymieszałam łyżką. Masę wlałam do formy na muffinki i piekłam ok.20-25 minut, do czasu aż z góry lekko się zbrązowieją.
Składniki:
- ok.100g - 130g szpinaku (u mnie mrożony)
- 100g mąki z ciecierzycy
- 1 torebka drożdży insatnt
- 3 jajka
- ok.60 g startego żółtego sera
- kilka plastrów sera feta pokrojonego w kosteczki
- 100 ml oliwy
- 150 ml mleka
- przyprawy: ja dałam sól, ostrą paprykę, oregano, bazylię
W misce wymieszałam jajka z mąką, drożdżami. dolałam oliwę oraz ciepłe mleko. Zmiksowałam. Dodałam starty ser, fetę, szpinak, przyprawy i wymieszałam łyżką. Masę wlałam do formy na muffinki i piekłam ok.20-25 minut, do czasu aż z góry lekko się zbrązowieją.
nigdy nie spotkałam się z takim przepisem, a już o wiele bardziej ciekawa jestem ich smaku!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana!
Nic prostszego, trzeba zaryzykować i wypróbować.
UsuńZaintrygowały mnie te muffinki, nie przyszło by mi do głowy zrobić ich z mąki z ciecierzycy. Oryginalnie!
OdpowiedzUsuńsuper pomysl! ja tez jestem ciekawa jaki smak ma maka z ciecierzycy. do czego ja mozna porownac?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie)
Zalezy jak potrawę doprawisz. Te muffinki smakują podobnie do pizzy.
UsuńZdecydowanie coś dla mnie. Jestem wielką fanką ciecierzycy i właśnie zakupiłam kilo mąki :)
OdpowiedzUsuńfajne ale banerka akcji brak ;(
OdpowiedzUsuń