Krem kokosowy

Wstępnie miało być masło kokosowe, ale ostatecznie jest krem kokosowy.
Niestety mój blender jest słaby i nie nadaje się do długiej pracy. Szybko się przegrzewał.
Musiałam ograniczyć jego pracę i zmieniłam nieco plany.
Ale krem, który "ukręciłam" wyszedł dobry i na pewno się nie zmarnuje.


Zblendowane razem:
- na początku same wiórki kokosowe (ok.150 g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
 następnie dodane: 
- 4 łyżki słodkiej śmietany (następnym razem dodam krem kokosowy z puszki)
- ksylitol do smaku

Krem (podobnie jak masło kokosowe) twardnieje w lodówce.

Chcąc zrobić samemu masełko kokosowe należy pamiętać, aby wiórki kokosowe nie były wysuszone i odtłuszczone.







Domowy Wyrób

Komentarze

  1. Pyszny, uwielbiam choć kupuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja postanowiłam zrobić sama. Kupne takie masełka są dość drogie.

      Usuń
  2. czekam na wersje bez nabiału :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kokos :-) z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie idealny do posmarowania ciasta z truskawkami:) jako że sezon truskawkowy nadszedł....wypróbuję w ten weekend
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko potrzymaj go poza lodówką, aby zmiękł.

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie, na sam widok się obśliniłam bezwstydnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty