Omlet idealny ( z mąką z ciecierzycy)

Pierwszy raz robiłam omlet z mąką z ciecierzycy.
I już wiem, że nie ostatni. Mąka ta idealnie nadaje się jako dodatek do omletu.  Omlet podczas pieczenia nie rozpada się i nie rozrywa podczas przewracania na druga stronę. A smakuje rewelacyjnie.



Składniki:
- 2 jajka (swojskie, stąd tak intesnsywnie żółty kolor omletu)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- sól
- szczypta proszku do pieczenia
- olej kokosowy na którym piekłam (może być inny tłuszcz)

Podane składniki zmiksowałam (oprócz oleju kokosowego) i wylałam na patelnię na której wcześniej został roztopiony i rozgrzany olej kokosowy. Piekłam z obu stron. 

Ja swój omlet zjadłam z  pesto bazyliowym i  słupkami czerwonej papryki.








Wykorzystaj mąkę z ciecierzycy

Wykorzystaj mąkę z ciecierzycy

Komentarze

  1. Świetny omlet, tak bardzo mi ich brakowało. Dziękuję za przepis :)

    Zapraszam na stronę:
    www

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w planach omlet z mąki z ciecierzycy, ale w wersji wegańskiej, jednak jeszcze się nie zebrałam. Twój wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki żółciutki wyszedł dzięki dodatkowi mąki z ciecierzycy. Takiego omletu jeszcze nie robiłam. Za to czasem robię placek z patelni w wersji wegańskiej. Też jest pyszny, szczególnie po brzegi wypchany warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę też spróbować w wersji wegańskiej, zwłaszcza, że odrzuciłam mięso, jajka zjadam jeszcze, ale rzadko.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty