Omlet idealny ( z mąką z ciecierzycy)
Pierwszy raz robiłam omlet z mąką z ciecierzycy.
I już wiem, że nie ostatni. Mąka ta idealnie nadaje się jako dodatek do omletu. Omlet podczas pieczenia nie rozpada się i nie rozrywa podczas przewracania na druga stronę. A smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
- 2 jajka (swojskie, stąd tak intesnsywnie żółty kolor omletu)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- sól
- szczypta proszku do pieczenia
- olej kokosowy na którym piekłam (może być inny tłuszcz)
Podane składniki zmiksowałam (oprócz oleju kokosowego) i wylałam na patelnię na której wcześniej został roztopiony i rozgrzany olej kokosowy. Piekłam z obu stron.
Ja swój omlet zjadłam z pesto bazyliowym i słupkami czerwonej papryki.
Tytuł Ci się jąka :)
OdpowiedzUsuńDzięki. Poprawione :-)
UsuńŚwietny omlet, tak bardzo mi ich brakowało. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na stronę:
www
Super przepis - omlet pycha!
OdpowiedzUsuńMam w planach omlet z mąki z ciecierzycy, ale w wersji wegańskiej, jednak jeszcze się nie zebrałam. Twój wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńJaki żółciutki wyszedł dzięki dodatkowi mąki z ciecierzycy. Takiego omletu jeszcze nie robiłam. Za to czasem robię placek z patelni w wersji wegańskiej. Też jest pyszny, szczególnie po brzegi wypchany warzywami :)
OdpowiedzUsuńMuszę też spróbować w wersji wegańskiej, zwłaszcza, że odrzuciłam mięso, jajka zjadam jeszcze, ale rzadko.
Usuń