Sok z młodego jęczmienia

Tym razem post nie będzie zawierał przepisu. Napiszę o kuracji, którą mam w najbliższym czasie zastosować.

Dzisiaj zaczynam picie soku z młodego jęczmienia. Mam zamiar trochę odkwasić i oczyścić organizm na poziomie komórkowym, wspomóc wątrobę, rozruszać jelita oraz ogólnie odżywić ciało.
Sproszkowany sok z młodego jęczmienia już nie raz pojawił się na moim blogu jako składnik koktajli, jednak teraz będę go pić samodzielnie przed posiłkami.


Smak soku z młodego jęczmienia nie należy do zachwycających, ale myślę, że da się do niego przyzwyknąć. Smak jest trawiasty. Dla przeprowadzenia kuracji najlepiej jest pić jęczmień tylko z wodą niegazowaną na pusty żołądek kilka razy dziennie. Jednak zaczynamy od małej dawki stopniowo ją zwiększając. Organizm może zareagować na początku bólem głowy, stawów czy mięśni, jeśli zaczniemy kurację zbyt dużą dawką. Zwłaszcza, gdy jest bardzo zanieczyszczony. Jeśli ktoś jest bardzo wrażliwy na smak może stosować młody jęczmień w kapsułkach czy tabletkach. Ta postać jęczmienia jest też przydatna np. w podróży, więc może też taki zakupię.




Sok z zielonego młodego jęczmienia należy do tzw."zielonej żywności". Podobno jest jednym z najbardziej odżywczych produktów żywnościowych. Napoje zielone są zasadotwórcze, dlatego idealnie nadają się do kuracji odkwaszającej organizm. 


Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że "zielona żywność" leczy jakąś chorobę np.reumatyzm. "Zielona żywność" nie leczy, stwarza warunki, aby samoleczniczy mechanizm organizmu mógł działać poprzez odżywianie i oczyszczanie komórki. Nie może ona też zastąpić naturalnej, zbilansowanej diety, ale może być świetnym jej      urozmaiceniem.

Skład i właściwości soku z liści z młodego jęczmienia:
1. enzymy trawienne (m.in. lizyna, tyrozyna, alanina, arginina, walina, leucyna itd.) - występują w dużym stężeniu. Nasz dieta jest coraz bardziej uboga w enzymy co prowadzi do zaburzeń funkcji życiowych, rozwoju chorób cywilizacyjnych i szybkiego starzenia się organizmu. Bez enzymów doszłoby do naruszenia życiowych funkcji.
Enzymy trawienne wpływają pozytywnie na procesy przemiany materii, rozkład i usuwanie niestrawionych, toksycznych substancji znajdujących się w pożywieniu, chronią skórę przed działaniem wolnych rodników i opóźniają procesy starzenia komórek.
2. przeciwutleniacz 2"-O-glikozylisowiteksyna (GIV) - przeciwdziała uszkodzeniom skóry przez promieniowanie UV, dziala ok. pięćset razy skuteczniej niż wit.E, działa antyrakowo
3. witaminy - betakaroten, kwas foliowy, wit.A, C, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6)
4. minerały i makroelementy - magnez, wapń, fosfor, chrom, krzem, sód, bor, srebro, potas, miedź, mangan, cynk i żelazo.
5. chlorofil - ma silne działanie oczyszczające i gojące, oczyszczające, likwiduje stany zapalne, reguluje pracę jelit, wzmacnia układ naczyniowy, podnosi odporność organizmu


Wpływ soku z trawy jęczmiennej na zdrowie 

- obniża ryzyko zachorowania na raka oraz inne choroby cywilizacyjne, 

- pomocny w kuracjach odchudzających,

zwalnia tempo starzenia organizmu, spowalnia powstawanie zmarszczek,

wzmacnia i regeneruje wątrobę, co z kolei wspiera leczenie innych chorób, np. skórnych (AZS, łuszczyca, itp.),

wpływa pozytywnie na psychikę, dodaje energii i pomaga w leczeniu depresji,

wzmacnia system odpornościowy,

-posiada liczne właściwości przeciwzapalne i odtruwające (artretyzm, RZS, itp.), 

jest pomocny w walce z alergiami i boreliozą, 

przeciwdziała odkładaniu cholesterolu na ścianach naczyń, zapobiegając rozwojowi miażdżycy,

ma silne właściwości gojące i przeciwzapalne, dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, czynnika P4D1, - jest bardzo korzystny dla osób chorujących na cukrzycę, normalizując poziom cukru we krwi,

reguluje pracę układu pokarmowego, przez co likwiduje zaparcia i inne problemy trawienne,

jest bogatym źródłem wapnia i dzięki wysokiej zawartości chlorofilu ma pozytywny wpływ na gospodarkę wapniową, co ma szczególne znaczenie przy zapobieganiu osteoporozy, 

-wspomaga leczenie anemii, 

- dzięki zawartym w nim witamionom i minerałom wzmacnia skórę, włosy i pazokcie

-dba o dotlenienie organizmu. 

źródło: http://storeko.pl/

Do młodego jeczmienia dołożę za jakis czas chlorellę słodkowodną, która wspomaga działanie tego pierwszego.




Komentarze

  1. Jeszcze nie piłam młodego jęczmienia...ciekawa jestem, czy mi posmakuje:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można go podobno też wypić z sokiem .

      Usuń
    2. Och jak dla mnei jego smak był nie do przejścia, ale to prawda mozna zawsze dodać go do dań i koktajli wtedy jego smak się neutralizuje, podsyłam parę przepisów z wykorzystaniem młodego jeczmienia http://bonavita.pl/mlody-jeczmien-sprawdzone-przepisy-na-kazda-okazje muffinki sa cudowne :)

      Usuń
  2. I jak efekty? Ze zdjęcia widzę, że to chyba sok z suszonej trawy? A jest różnica http://storeko.pl/blog/2013/11/28/sok-z-lisci-jeczmienia-czy-zmielona-trawa-jeczmienna-co-wybrac/ pozdrawiam Aneta ze Storeko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie! To bardzo ważne! Suszona trawa bardzo szkodzi naszym jelito. Trzeba wybierać sproszkowany sok, a nie cięte siano.. Tylko krowy są w stanie z siana wyciągnąć to co najlepsze. Mają po to 4 żołądki :)

      Usuń
  3. Hmmmm.. Wygląda i zapewne smakuje okropnie... Ale czego nie robi się dla zdrowia :)
    http://rozmowyoniczym.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty