Chlebek bezglutenowy
Składniki:
- 300 g mąki (150g gryczanej, mieszanka mąki jaglanej, kukurydzianej i ziemniaczanej)
- 20 g otrębów gryczanych
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 1,5 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól
- 1,5 łyżeczki drożdży w proszku
- ok.330 ml ciepłej wody
W misce wymieszałam suche składniki, dodałam olej i powoli wodę, ciągle mieszając.
Powstała gęsta masa nie dająca się ugniatać ręką, nie lejąca. Mieszałam łyżką.
Wyłożyłam do silikonowej foremki, wcześniej wysmarowanej olejem. Z góry posypałam
jeszcze otrębami. Zostawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie piekłam w
piekarniku w 220 stopniach ok. 40 min. (do suchego patyczka), a później jeszcze 10 minut
po wyjęciu z formy.
Chlebek jest pyszny, skórka chrupiąca.
Komentarze
Prześlij komentarz