Pyszne paszteciki z soczewicy

Zachciało mi się dzisiaj pokombinować z soczewicą. Padło na paszteciki, które wyszły przepyszne i pięknie wyglądają.


Składniki:
- ugotowana soczewica czerwona (ilość "na oko"
- ugotowana kasza jaglana (ilość "na oko")
- 4 odmrożone kulki szpinaku
- duży ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- małe jajko
- otręby gryczane
- słonecznik, sezam
- przyprawy : chili, pieprz, sól, kminek, imbir
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Zblendowałam na gładką masę soczewicę i kaszę jaglaną. Następnie dodałam szpinak, przyprawy, olej, ziarna, jajko, wyciśnięty czosnek, koncentrat i wymieszałam łyżką. Dosypałam otręby gryczane, masa nie może być zbyt rzadka, dlatego ilość otrąb zależy od konsystencji masy. Masę przełożyłam do formy na muffinki i z wierzchu posypałam jeszcze sezamem. Piekłam ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Paszteciki powinny być z wierzchu chrupiące.
Rewelacyjnie smakują na ciepło i po schłodzeniu. 





Wegetariańskie menu dla przedszkolaka Organizator: Aniko

Piknik z dzieckiem, czyli obiad na zimno

Komentarze

  1. uwielbiam soczewicę, fajne takie paszteciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne :) Jak tylko dorwę soczewicę to zrobię coś podobnego lub identycznego, bo bardzo podoba mi się ten przepis :) Szpinak, pycha!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty