Chlebek kukurydziano-ryżowy
Po wczorajszej nieudanej próbie upieczenia chlebka bezglutenowego postanowiłam dzisiaj zrobić kolejne podejście. Ten chlebek upiekłam pierwszy raz i już wiem, ze nie ostatni. Przepis pochodzi z książki "Ajurwedyjska książka kucharska" , trochę go zmieniłam.
Składniki:
- 1 szklanka mąki z kukurydzy
- 1 szklanka mąki ryżowej - ja zmieliłam ciemny ryż (wyszło 3/4 szkl., do pełnej dopełniłam mąka gryczaną)
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki proszku do piecz bg
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- 1 szklanka mleka (zrobiłam z mleka gryczanego w proszku)
Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni. Formę posmarować oliwą i włożyć na 5 minut do piekarnika.
Wymieszać suche składniki w jednej misce, w drugiej zmiksować mokre. Mokre wlać do suchego i mieszać łyżką. Powstała gęsta masa, którą przekładamy do formy. Piekłam ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Składniki:
- 1 szklanka mąki z kukurydzy
- 1 szklanka mąki ryżowej - ja zmieliłam ciemny ryż (wyszło 3/4 szkl., do pełnej dopełniłam mąka gryczaną)
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki proszku do piecz bg
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- 1 szklanka mleka (zrobiłam z mleka gryczanego w proszku)
Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni. Formę posmarować oliwą i włożyć na 5 minut do piekarnika.
Wymieszać suche składniki w jednej misce, w drugiej zmiksować mokre. Mokre wlać do suchego i mieszać łyżką. Powstała gęsta masa, którą przekładamy do formy. Piekłam ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Organizator: Aniko
Ale świetny przepis.
OdpowiedzUsuńMąkę ryżową można też dostać normalnie w sklepie? Orientujesz się może?
dariawkuchni.
M.in. firma irma Melvit ma mąkę ryżową.
OdpowiedzUsuń