Dip z surowej cukinii
Mam w lodówce mały zapas cukinii, więc postanowiłam zrobić z niej użytej. Zrobiłam dip z surowej cukinii. Nie wiedziałam czego się spodziewać, bo nigdy nie jadłam surowej cukinii. Muszę przyznać, że sosik bardzo mi smakuje i myślę, że super będzie pasował jako dodatek do surowych warzyw lub makaronu na zimno.
Zmiksowałam:
- 1 średnią cukinię
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny do smaku
- wcześniej zmielone ziarna: 2 łyżki sezamu, łyżeczkę słonecznika
- łyżeczkę oliwy z oliwek
- odrobinę chili w proszku
- sól, pieprz
- otręby gryczane dla zagęszczenia masy
- łyżeczkę ugotowanej zimnej komosy ryżowej
Dip po kilku godzinach "spędzonych" w lodówce zgęstniał i świetnie nadaje się też na kanapki.
Brzmi interesująco :-D
OdpowiedzUsuńW sumie mam w lodówce kabaczka, więc czemu by nie spróbować? :-)
Myślę, że warto.
Usuń