Dżem z cukinii i moreli
I znów dzisiaj coś z cukinią. Tym razem zrobiłam dżem. Miałam w lodówce morele, które już prosiły się, aby je zużyć, więc tak zrobiłam.
Składniki:
- średnia cukinia
- morele (ok.8-10 sztuk)
- agar-agar
- ksylitol
Cukinię i morele pokroiłam na kawałki i dusiłam w garnuszku z wodą, aż zmiękły. Dosłodziłam ksylitolem i zmiksowałam, dodałam agar-agar i jeszcze moment pogotowałam. Następnie przelałam do 2 małych słoiczków.
Następnym razem nie zmiksuję tak mocno składników, a jedynie drobniej pokroję. Dżem wyszedł jak na mój gust trochę "za gładki", ale moje dzieciaki dla odmiany taki zjedzą chętniej. Myślę też, że dodatek imbiru lub cynamonu świetnie by tu pasował.
Składniki:
- średnia cukinia
- morele (ok.8-10 sztuk)
- agar-agar
- ksylitol
Cukinię i morele pokroiłam na kawałki i dusiłam w garnuszku z wodą, aż zmiękły. Dosłodziłam ksylitolem i zmiksowałam, dodałam agar-agar i jeszcze moment pogotowałam. Następnie przelałam do 2 małych słoiczków.
Następnym razem nie zmiksuję tak mocno składników, a jedynie drobniej pokroję. Dżem wyszedł jak na mój gust trochę "za gładki", ale moje dzieciaki dla odmiany taki zjedzą chętniej. Myślę też, że dodatek imbiru lub cynamonu świetnie by tu pasował.
Organizator: lilithin
Muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie jest bardzo "kremowy" :) Niemniej jednak nie mam wątpliwości co do jego walorów smakowych :)
OdpowiedzUsuńA ile tego agaru na taką porcję? Nigdy jeszcze nie żelowałam agarem ... więc nie mam doświadczenia, a chętnie bym nabyła :-)
OdpowiedzUsuńTen smak przełamałabym odrobiną skórki lub soku z cytryny ... taka własna sugestia.
Pozdrawiam serdecznie i jakby co to zapraszam na pierogi z jagodami :-)
Szkat
Dawałam wtedy "na oko", to było moje pierwsze żelowanie agarem. Nie pamiętam nawet ile mniej więcej było tego składnika, niestety. A sok z cytryny rzeczywiście przełamałby słodycz dżemu, dziękuję.
Usuń