Chleb otrębowy bez mąki - II
Składniki:
- 4 łyżki otrąb gryczanych
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 4 łyżki otrąb owsianych
- 1 płaska łyżka psyllium (niekoniecznie)
- 4 jajka
- 5 łyżek serka homogenizowanego natur.
- 1 płaska łyżka oliwy z oliwek
- sól
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
W jednej misce mieszamy otręby, psyllium, siemię, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubijamy białka jajek, dodajemy żółtka, a następnie serek homogenizowany i olej Miksujemy.
Dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy wszystko już łyżką.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki.
Pieczemy ok.40 minut w 180 stopniach, następnie wyłączamy piekarnik. Zostawiamy chlebek do wystudzenia przy lekko odchylonych drzwiach piekarnika na ok.30 minut, następnie na kratce.
Wyszedl bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDzieci jak go skosztowały to stwierdziły, że jakby dodać cukru to byłby niezłą babką.
Usuńale super- nie sądziłam, że można zrobić taki chlebek bez mąki! :)
OdpowiedzUsuńDobry jest. Przepis zaczerpnęłam z diety dukana.
UsuńŚwietny chlebek, chyba upiekę na weekend:)
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuńapetyczny!
OdpowiedzUsuńTak, wygląda super.
UsuńRobię czasami dość podobny :) Całkiem smaczny :)
OdpowiedzUsuńJa lubię zmieniać chlebki. A ten mi bardzo smakuje.
Usuń