Pieczywo chrupkie z płatków owsianych z ziarnami
Składniki (ilość na niepełną powierzchnię formy piekarnikowej):
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki mąki sezamowej
- 1/4 szklanki słonecznika
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka psyllium (łuski babki płesznik lub jajowatej)
- 200 ml ciepłej wody
- sól
- 1 łyżka oleju kokosowego
Mieszamy w misce suche składniki. W kubku w ciepłej wodzie rozpuszczamy olej kokosowy. Mieszamy wszystkie składniki. Pozostawiamy do napęcznienia na ok.10-15 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Masę wykładamy na formę i rozkładamy na wysokość ok.3 mm. Ja rozwałkowałam delikatnie przez papier do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po 10 minutach pieczenia delikatnie kroimy na kwadraciki lub prostokąciki (kromeczki). Pieczemy kolejne 20-25 minut, do czasu aż pieczywo będzie chrupiące i lekko zarumienione.
Super:) muszę się wreszcie zmobilizować i zrobić swój chlebek:) pozrdawiam
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto.
Usuńja też pieke chlebem ale na nieco innym przepisie! smaczengo!
OdpowiedzUsuńJa ciągle piekę jakieś.
Usuńmuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam tez pieczywo chrupkie z samych ziaren.
UsuńRewelacyjna cena i wysoka jakość - Tovago (http://tovago.pl/) to wyjątkowe wafelki. Warto się skusić.
OdpowiedzUsuń