Kokosowa owsianka pieczona w kokilkach
Była już tradycyjna owsianka kokosowa. Dzisiaj pora na owsiankę pieczoną, również na kokosowo.
Składniki (ilość na 2 kokilki o śr. 10 cm):
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1 jajko
- gorąca woda
- ok.100 ml mleka kokosowego z puszki
- 2 łyżeczki kremu kokosowego z puszki
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- cynamon, jeśli ktoś lubi (ja uwielbiam)
- odrobina proszku do pieczenia lub sody
- olej kokosowy lub masło do wysmarowania kokilek
Mieszamy w małym garnuszku płatki i otręby. Zalewamy je gorącą wodą do wysokości odrobinę wyższej niż płatki. Odstawiamy na 5-10 minut. Gdy płatki z otrębami odrobinę napęcznieją dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Kokilki smarujemy olejem kokosowym lub masłem, przekładamy do nich masę. Pieczemy w piekarniku ok.30 minut w 180 stopniach.
Smacznego.
Super pomysł, przy okazji wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznego.
Usuńmuszę się w końcu skusić na wersję pieczoną!
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuń