Proszek do posypywania potraw - smaczny i zdrowy
Odkąd przeszłam na wegetarianizm (owowegatarianizm) ciągle mam obawy, że mogę mieć jakieś braki, jeśli chodzi o mikroelementy i witaminy. Wykombinowałam proszek, który jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Pomysł zaczerpnęłam z książki "Dieta roślinna na co dzień" , którą polecam. Proszek jest jednak zmodyfikowany, skorzystałam z tego co mam akurat w domu. W smaku jest lekko orzechowo-serowy. Mozna posypywać nim kanapki, makarony z sosami, zapiekanki, co tylko by się chciało i ten smak by spasował.
Zmieliłam w młynku do kawy :
- 2 łyżeczki sezamu niełuskanego
- 2 łyżki siemienia lnianego
Zmieszałam z wcześniej zmielonymi orzechami włoskimi (1 łyżeczka) oraz 3 łyżkami płatków drożdżowych.
Płatki drożdżowe - płatki te zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B i minerałów - fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom. Można dodawać je do zup, sosów, pasztetów, posypywać pizzę zamiast parmezanu.Można robić z nich maseczki na twarz, zapobiegają przetłuszczaniu się skóry i włosów.
Sezam - jest bogaty w wapń, magnez, fosfor , żelazo, oraz kwasy tłuszczowe omega-6, aminokwasy i przeciwutleniacze . Jest źródłem białka i węglowodanów.
Siemię lniane - jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, fitoestrogeny, flawonoidy, fitosterole, lecytynę, wit.B17 (właściwości antynowotworowe), kwas linolenowy ALA. Nasiona lnu posiadają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Orzechy włoskie - zawierają wysokie stężenie kwasów omega-3, witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (wit.E), są bogate w błonnik. Są źródłem steroli roślinnych, jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu LDL.
Zmieliłam w młynku do kawy :
- 2 łyżeczki sezamu niełuskanego
- 2 łyżki siemienia lnianego
Zmieszałam z wcześniej zmielonymi orzechami włoskimi (1 łyżeczka) oraz 3 łyżkami płatków drożdżowych.
Płatki drożdżowe - płatki te zawierają prawie cały zestaw witamin z grupy B i minerałów - fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom. Można dodawać je do zup, sosów, pasztetów, posypywać pizzę zamiast parmezanu.Można robić z nich maseczki na twarz, zapobiegają przetłuszczaniu się skóry i włosów.
Sezam - jest bogaty w wapń, magnez, fosfor , żelazo, oraz kwasy tłuszczowe omega-6, aminokwasy i przeciwutleniacze . Jest źródłem białka i węglowodanów.
Siemię lniane - jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, fitoestrogeny, flawonoidy, fitosterole, lecytynę, wit.B17 (właściwości antynowotworowe), kwas linolenowy ALA. Nasiona lnu posiadają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Orzechy włoskie - zawierają wysokie stężenie kwasów omega-3, witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (wit.E), są bogate w błonnik. Są źródłem steroli roślinnych, jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu LDL.
moim zdaniem super pomysł. nie wiem czy chcesz się jeszcze szerzej dzielić swoim wynalazkiem :>, ale moim zdaniem świetnei się nadaje na ten konkurs przepisów dietetycznych figury. zresztą sama sobie zobacz https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńpłatki drożdżowe - gdzie kupić? czy to się robi samemu? ;)
OdpowiedzUsuńPłatki zamówiłam na allegro, bo w sklepach stacjonarnych u mnie nie dostałam.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie posypki, ja robie z migdalow i platkow drozdzowych - tez pyszna! Zdrowo, smacznie i pieknie:-)
OdpowiedzUsuńŁał, bardzo mi się podoba ten pomysł :)
OdpowiedzUsuń