Ser wegański do kanapek

Dzisiaj postanowiłam spróbować zrobić coś czego nigdy nie robiłam. Zrobiłam ser wegański do pieczywa, konsystencją przypomina mi ser topiony. W smaku, hm, czuć smak orzechów nerkowca. Następnym razem spróbuję zrobić z innym dodatkiem.
Do zrobienia serka zainspirował mnie przepis z książki "Kuchnia w trosce o twoje zdrowie", ale przerobiłam go po swojemu.


Składniki:
- 150g serka tofu naturalnego
- orzechy nerkowca (ok.1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka agar-agar
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- sól, pieprz, czosnek w proszku
- ok. 2/3 szklanki gorącej wody
- posiekana natka pietruszki


Zmieliłam orzechy, następnie zmiksowałam wszystkie składniki, oprócz natki pietruszki. Powstałą masę zagotowałam, dodałam natkę pietruszki i wymieszałam. Wszystko przelałam do dwóch małych salaterek, wystudziłam i wstawiłam do lodówki. Gdy całość stwardniała delikatnie odwróciłam miseczkę i serek przełożyłam na talerzyk. Serek smarujemy na pieczywie i zjadamy. Ja posypuję kiełkami, które namiętnie hoduję.

Serek rewelacyjnie smakuje na chlebku bezglutenowym z ziarnami, który dzisiaj upiekłam.

Weganimy ZDROWO!Organizator: kikimora


Pokochaj tofuOrganizator: Czarnula75

Komentarze

  1. Uwielbiam takie serki, u mnie na blogu na razie byly tylko migdalowe, ale z nerkowca tez sa pyszne:-) Twoj wyglada fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty