Quinoa z musem z awokado i truskawami
Pierwszy raz skusiłam się na zrobienie quinoa na słodko na śniadanie.
Quinoa (komosa ryżowa) jest wszechstronna i idealnie nadaje się do dań wytrawnych i słodkich.
A poza tym posiada wiele wspaniałych właściwości oraz ma niski indeks glikemiczny (IG 35).
Składniki na 1 porcję:
- quinoa (surowa lub ugotowana)
- truskawki
- 1/4 awokado
- łyżeczka ksylitolu
- kilka łyżek mleka kokosowego z puszki
- 2 łyżki kremu kokosowego z puszki
Jeśli mamy surową komosę to musimy ją ugotować. Przed gotowaniem należy komosę dobrze wypłukać pod bieżącą wodą (najlepiej na sitku), aby wypłukać z niej saponinę. w ten sposób usuwamy z niej goryczkę. Dla wydobycia bardziej orzechowego smaku można wysuszoną quinoę przed gotowaniem podprażyć parę minut na suchej patelni (ja tego nie robię). Komosę wrzucamy do gotującej się i posolonej wody w stosunku 1:3. Gotujemy ok.15 minut.
Do mojego dania quinoę gotujemy z dodatkiem mleczka kokosowego.
Ja do śniadania wykorzystałam już ugotowaną komosę (została z dnia poprzedniego). Podgrzałam ją chwilkę w garnuszku z mleczkiem kokosowym.
Blendujemy kilka truskawek z awokado, kremem kokosowym i ksylitolem.
Ugotowaną komosę dekorujemy przygotowanym musem i pokrojonymi truskawkami.
Quinoa, czyli komosa ryżowa, uprawiana była w górskich regionach Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat temu. Nazywana przez cywilizację Inków „matką zbóż”, dodawała sił starożytnym wojownikom. Wbrew swojemu przydomkowi komosa, podobnie jak gryka i amarantus, należy do grupy tzw. pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię, lecz nie będących zbożami. Ta biologiczna klasyfikacja z kulinarnego punktu widzenia nie ma jednak znaczenia, quinoa przygotowuje się bowiem podobnie jak kasze.
Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Szczególnie istotna w quinoa jest obecność dużych ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek.
Oprócz białka, quinoa zawiera szereg innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, dlatego jej spożycie jest zalecane osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą.
źródło: http://ulicaekologiczna.pl/
Ziarna quinoa mozna też skiełkować. Moczy się je 8 godzin, a następnie kiełkuje 12. Smak kiełków komosy jest słodkawy i nadaja się jedzenia osobno lub z innymi kielkami. Komosę można również zmielić w blenderze lub młynku i otrzymamy mąkę, którą można zastosowac jako dodatkek do różnych wypieków (chleb, ciasta).
Według medycyny chińskiej quinoa ma naturę ogrzewającą, jest więc znakomita do spożywania zimą lub jesienią. Wzmacnia żołądek, śledzionę i trzustkę.
Nie podchodzi mi jakoś quinoa ale to danie wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle ten mus mozna zjeść z czymkolwiek. Jest przepyszny.
UsuńZdrowa pychota :)
OdpowiedzUsuńO tak.
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńyami!!!
OdpowiedzUsuńmiałam ostatnio zamiar ją kupić, jednak zrezygnowałam.... na drugi raz na pewno wrzucę ją do koszyka :)
OdpowiedzUsuń