Ciasto drożdżowe z bananami i truskawkami
Te ciasto upiekłam na życzenie mojej córki.
Składniki:
ciasto
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do drożdży
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/4 kostki stopionego masła
- owoce (u mnie 3 bananay i truskawki)
kruszonka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki miękkiego masła
W mniejszej (ale nie niskiej, bo drożdże wyrosną) miseczce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i szklanką ciepłego mleka.
Wymieszać i odstawić.
W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem na kogiel mogiel. Do utartych żółtek dodać wyrośnięte drożdże i 3 szklanki mąki. Wymieszać łyżką, dodać ostudzone stopione masło. Mieszamy, można ciasto delikatnie wyrobić ręką. Gdy będzie się bardzo kleiło można dodać odrobinę mąki, ja nie dodawałam (ciasto troszkę się kleiło).
Składniki na kruszonkę wyrabiamy rękami.
Ciasto rozkładamy na wysmarowaną tłuszczem formę, następnie wykładamy owoce. Na końcu rozdrabniamy na ciasto i owoce kruszonę.
Ciasto pieczemy we wczesniej nagrzanym piekarniku do 60 st. przez 20 minut, następnie przez 30 - 35 minut w 180 stopniach.
Z bananami nie jadlam ale z truskawkami pysznosci.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMusiałam cos zrobić z bananami, bo zaczynały za bardzo dojrzewać. Wstępnie ciasto miały być tylko z truskawkami. Ale muszę przyznać, że ciasto super smakuje z bananami.
Usuńooooo połączenie bananów i truskawek! moje ulubione:D
OdpowiedzUsuńCórka zdecydowanie wie, co dobre :)
OdpowiedzUsuń