Bułeczki z mąki kokosowej
Przepis z książki "Cud mąki kokosowej" Bruce Fife. W oryginale babeczki są w wersji na słodko, moje mają są w wersji wytrawnej jako zamiennik tradycyjnych bułeczek.
Składniki:
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (nie może być gorący) , ew.masło
- 3 jaja (nie mogą być prosto z lodówki)
- 2 łyżki mleka kokosowego
- szczypta soli
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bg
Zmiksować jajka, sól, mleko i roztopiony olej lub masło. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Połączyć składniki. Powstanie dość rzadka masa.
Wylać ciasto do foremek na babeczki lub muffinki.
Pieczemy ok.15 minut w 205 stopniach.
Z przepisu wyszło 5 małych bułeczek.
Z przepisu wyszło 5 małych bułeczek.
Stosując mąkę kokosową do pieczenia musimy pamiętać, aby jajka nie były zimne (prosto z lodówki).
Najlepiej wyciągnąć je wcześniej lub chwilę pomoczyć w gorącej wodzie.
Roztopiony olej lub masło nie mogą być gorące.
Mleko kokosowe też wyciągnąć wcześniej z lodówki.
szkoda tylko, że takie małe : D muszę chyba kupić jakieś wielkie formy na muffiny ^^
OdpowiedzUsuńsmakuje jak jajecznica
OdpowiedzUsuńMnie smakują.
UsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuń