Smarowidełko kokosowo-migdałowe z karobem

Ze względu na alergie i nietolerancje pokarmowe moich dzieciaków muszę "tworzyć" im zamienniki kupnych smakołyków, które zwierają masę chemii i innych szkodliwych substancji.
Smarowidełka nie zrobiłam dużo, jest to wersja testowa.
 Z podanej niżej ilości wyszedł mały słoiczek delikatnie słodkiego masełka.


Składniki:
- 0,5 szklanki kokosu
- 3 kostki białej czekolady 
- 2 łyżki mielonych migdałów
- ok.3 łyżki mleka kokosowego
- łyżeczka ksylitolu
- pół łyżeczki karobu 

Czekoladę rozpuściłam w ciepłym mleku kokosowym.
Wszystkie składniki miksujemy.
Gdy masa jest za gęsta to można dodać jeszcze odrobinkę mleka kokosowego.


Tutaj smarowidełko przed dodaniem karobu, też pysznie smakuje.


Już z karobem:

Niestety mój blender padłby gdybym nim zbyt długo miksowała, dlatego masa nie jest bardzo kremowa i jednolita. 
Oczywiście biała czekolada nie jest składnikiem dozowolonym w diecie paleo.

Komentarze

  1. bardzo smacznie wygląda :) fajnie mają Twoje dzieci! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się, aby jadły jak najmniej chemii i przetworzonej żywności.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty