Smarowidełko kokosowo-migdałowe z karobem
Ze względu na alergie i nietolerancje pokarmowe moich dzieciaków muszę "tworzyć" im zamienniki kupnych smakołyków, które zwierają masę chemii i innych szkodliwych substancji.
Smarowidełka nie zrobiłam dużo, jest to wersja testowa.
Z podanej niżej ilości wyszedł mały słoiczek delikatnie słodkiego masełka.
Składniki:
- 0,5 szklanki kokosu
- 3 kostki białej czekolady
- 2 łyżki mielonych migdałów
- ok.3 łyżki mleka kokosowego
- łyżeczka ksylitolu
- pół łyżeczki karobu
Czekoladę rozpuściłam w ciepłym mleku kokosowym.
Wszystkie składniki miksujemy.
Gdy masa jest za gęsta to można dodać jeszcze odrobinkę mleka kokosowego.
Gdy masa jest za gęsta to można dodać jeszcze odrobinkę mleka kokosowego.
Tutaj smarowidełko przed dodaniem karobu, też pysznie smakuje.
Już z karobem:
Niestety mój blender padłby gdybym nim zbyt długo miksowała, dlatego masa nie jest bardzo kremowa i jednolita.
Oczywiście biała czekolada nie jest składnikiem dozowolonym w diecie paleo.
bardzo smacznie wygląda :) fajnie mają Twoje dzieci! :D
OdpowiedzUsuńStaram się, aby jadły jak najmniej chemii i przetworzonej żywności.
Usuń