Pieczywo chrupkie z ziaren 1
Pieczywo jest rewelacyjne. Smakuje każdemu, którego częstowałam tym chrupiącym chlebkiem.
-250 g ziaren (siemię lniane, słonecznik, sezam, pestki dyni)
- 3 płaskie łyżki psyllium (łuski babki płesznik)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml wody
-sól
- szczypta proszku do pieczenia bg
Wymieszać suche składniki, wodę z olejem zagotować. Ziarna zalać gorącym płynem i dokładnie wymieszać. Zostawić na chwilę do napęcznienia. Masę rozprowadzić płasko na papierze do pieczenia rozłożonym na dużej formie ("potraktowałam" wałkiem przez papier). Piekłam w 150 st.przez ok. 55-60 minut. Po 30 minutach pieczenia tniemy masę na kawałki np. prostokąty lub kwadraty i dalej pieczemy. Po upieczeniu zostawiłam w ciepłym, uchylonym piekarniku. Wyjęłam dopiero po ostudzeniu i połamałam delikatnie na kawałki, które wcześniej nadkroiłam nożem.
Pieczywo przechowuję w plastikowym pojemniku.
Świetne! Na pewno zrobię po tym jak zakochałam się w "chlebie zmieniającym życie" :) I można chrupać zamiast czipsów..
OdpowiedzUsuńPatrząc na profil zapraszam też do mnie www.kotmakota.blogspot.com, może się spodoba.
Ten chlebek jest pyszny. Chętnie zaglądnę do Ciebie.
Usuń