Chleb orkiszowy razowy na drożdżach
Upiekłam chlebek orkiszowy dla całej rodziny, mam zamiar przekonać ich do spożywania zdrowego pieczywa zamiast z białej mąki pszennej. Mąka żytnia razowa też czeka na swoją kolej.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej razowej (typ 2000)
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
1,5 łyżki oliwy z oliwek
Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę i dosypujemy do niej cukier oraz dodajemy drożdże. Drożdże rozgniatamy widelcem i całość mieszamy. Dosypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę. Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeśli pieczemy bez formy przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja piekłam w foremce (zależało mi na wyższym chlebku, bez formy może się "rozjechać") więc ciasto przełożyłam do foremki wysmarowanej wcześniej oliwą i obsypanej na spodzie otrebami gryczanymi w której sobie rosło. Przykryłam ściereczką. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Studzimy na kratce.
rewelacyjnie smakuje z masełkiem czosnkowo-ziołowym:
Studzimy na kratce.
rewelacyjnie smakuje z masełkiem czosnkowo-ziołowym:
musi być super,a mi tak się nie chce piec ostatnio :<
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny.
UsuńDomowy i zdrowy. Idealny:)
OdpowiedzUsuńTak, idealny. Muszę częściej go piec.
Usuńjeszcze nigdy nie piekłam chleba o.O a te ten mnie kusi!
OdpowiedzUsuńSzukam czegoś zdrowego i prostego, żeby zastąpić kupne pieczywo. Chyba skuszę się na twój przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki