Małe podpłomyki z mąki z ciecierzycy
Podpłomyki to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci malego placka.
Podstawowymi składnikami są woda, mąka i sól.
Ja zrobiłam podpłomyki z mąki z ciecierzycy. To moje pierwsze podejście do tego wypieku więc pierwsze placuszki odbiegały ksztaltem od ideału, ale już kolejne wyszły ładne i kształtne.
Składniki (mała porcja):
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 łyzeczki proszku do pieczenia bg
- sól
- pieprz
- szczypta chili w proszku
- oliwa do pieczenia
W miseczce łączymy suche składniki, dodajemy wodę i dokladnie mieszamy trzepaczką lub mikserem.
Pieczemy z obu stron na patelni wysmarowanej oliwą.
uwielbiam podpłomyki, niezalenie od tego z czego są robione!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńSuper:) propozycja w sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuńO proszę, jaki fajny pomysł. Zawsze zastanawiałam się, co można zrobić z takiej mąki:)
OdpowiedzUsuńSuper wykorzystana mąka z ciecierzycy !
OdpowiedzUsuńJa swój debiut będę miała jutro :-)
Piękne :) To takie nasze tortille ;)
OdpowiedzUsuńTak jakby, ja zjadłam je zamiast pieczywa.
Usuń... a w ogóle to zakochałam się w mące z ciecierzycy !
OdpowiedzUsuńTo czekam Twoje na przepisy.
Usuńto musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńide zrobić
OdpowiedzUsuń