Małe podpłomyki z mąki z ciecierzycy

Podpłomyki to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci malego placka. 
Podstawowymi składnikami są woda, mąka i sól.
Ja zrobiłam podpłomyki z mąki z ciecierzycy. To moje pierwsze podejście do tego wypieku więc pierwsze placuszki odbiegały ksztaltem od ideału, ale już kolejne wyszły ładne i kształtne.


Składniki (mała porcja):
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 łyzeczki proszku do pieczenia bg
- sól
- pieprz
- szczypta chili w proszku 
- oliwa do pieczenia

W miseczce łączymy suche składniki, dodajemy wodę i dokladnie mieszamy trzepaczką lub mikserem.
Pieczemy z obu stron na patelni wysmarowanej oliwą. 
Podpłomyki można podawać np na słodko z miodem, dżemem lub sosem na wytrwanie.





Wykorzystaj mąkę z ciecierzycyWykorzystaj mąkę z ciecierzycy

Komentarze

  1. uwielbiam podpłomyki, niezalenie od tego z czego są robione!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super:) propozycja w sam raz dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O proszę, jaki fajny pomysł. Zawsze zastanawiałam się, co można zrobić z takiej mąki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wykorzystana mąka z ciecierzycy !
    Ja swój debiut będę miała jutro :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne :) To takie nasze tortille ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ... a w ogóle to zakochałam się w mące z ciecierzycy !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty