Zielony smoothie z jagodami i nutką kokosową
Zmiksowane:
- 200 ml mleczka kokosowego własnej roboty
- 1 kiwi
- garść jagód
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku
Przez dodatek młodego jęczmienia koktajl ma specyficzny smak. Ja przyzwyczaiłam się już do tego smaku. Gdy komuś on przeszkadza można dać go o połowę mniej lub ominąć, jednak warto dodawać go do koktajli ze względu na wartości odżywcze.
W zielonym jęczmieniu są także m.in.:
- nadtlenek dysmutazy (SOD) – likwidator wolnych rodników,
- oksydaza cytochrmowa – enzym przyśpieszający oksydacje i redukcje,
- katalaza – rozkładająca nadtlenek wodoru na wodę i tlen atomowy, który bezpośrednio stymuluje siły obronne organizmu,
- oksydaza – niezbędna do przetwarzania kwasów tłuszczowych;
A N A L I Z A W A R T O Ś C I O D Ż Y W C Z E J MłODEGO JĘCZMIENIA:
Chlorofil: 300 mg/100 g
Białka: 280 mg/g
Cukry: 500 mg/g
Witaminy:
Beta karoten: 1370 IU/g
Witamina A: <50 IU/100 g
Witamina B1: 0,43 mg/100 g
Witamina B2: 2,41 mg/100 g
Niacyna: 6,63 mg/100 g
Witamina B5: 5,1 mg/100 g
Witamina B6: 17,8 mg/100 g
Witamina C: 457 mg/100 g
Witamina E: 5 IU/100 g
Witamina K: 0,78 mg /100 g
Biotyna: 0,8 mg/100 g
Kwas foliowy: 1,5 mg/100 g
Aminokwasy: Alanina: 16,9 mg/g
Metionina: 3,6 mg/g
Arginina: 13,4 mg/g
Fenylalanina: 13,0 mg/g
Prolina: 14,8 mg/g
Seryna: 11,4 mg/g
Glicyna: 12,4 mg/g
Treonina: 115 mg/g
Histydyna: 5,22 mg/g
Tyrozyna: 8,29 mg/g
Izoleucyna: 18,2 mg/g
Walina: 13,0 mg/g
Leucyna: 18,2 mg/g
Lizyna: 14,6 mg/g
Kwas aspartamowy: 19,7 mg/g
Kwas glutamowy: 26,1 mg/g
Minerały:
Wapń: 6,79 mg/g
Potas: 40,5 mg/g
Magnez: 0,03 mg/g
Żelazo: 0,37 mg/g
Krzem: 0,04 mg/g
Sód: 6,41 mg/g
Fosfor: 3,94 mg/g
Bor: 58,0 mcg/g
Mangan: 0,14 mg/g
Miedź: 0,09 mg/g
Srebro: 0,50 mcg/g
Chrom: 1,09 mcg/g
Chlorofil: 300 mg/100 g
Białka: 280 mg/g
Cukry: 500 mg/g
Witaminy:
Beta karoten: 1370 IU/g
Witamina A: <50 IU/100 g
Witamina B1: 0,43 mg/100 g
Witamina B2: 2,41 mg/100 g
Niacyna: 6,63 mg/100 g
Witamina B5: 5,1 mg/100 g
Witamina B6: 17,8 mg/100 g
Witamina C: 457 mg/100 g
Witamina E: 5 IU/100 g
Witamina K: 0,78 mg /100 g
Biotyna: 0,8 mg/100 g
Kwas foliowy: 1,5 mg/100 g
Aminokwasy: Alanina: 16,9 mg/g
Metionina: 3,6 mg/g
Arginina: 13,4 mg/g
Fenylalanina: 13,0 mg/g
Prolina: 14,8 mg/g
Seryna: 11,4 mg/g
Glicyna: 12,4 mg/g
Treonina: 115 mg/g
Histydyna: 5,22 mg/g
Tyrozyna: 8,29 mg/g
Izoleucyna: 18,2 mg/g
Walina: 13,0 mg/g
Leucyna: 18,2 mg/g
Lizyna: 14,6 mg/g
Kwas aspartamowy: 19,7 mg/g
Kwas glutamowy: 26,1 mg/g
Minerały:
Wapń: 6,79 mg/g
Potas: 40,5 mg/g
Magnez: 0,03 mg/g
Żelazo: 0,37 mg/g
Krzem: 0,04 mg/g
Sód: 6,41 mg/g
Fosfor: 3,94 mg/g
Bor: 58,0 mcg/g
Mangan: 0,14 mg/g
Miedź: 0,09 mg/g
Srebro: 0,50 mcg/g
Chrom: 1,09 mcg/g
źródło: http://www.cudownyportal.pl/
Samo zdrowie na śniadanko :D
OdpowiedzUsuńyamiii :)
OdpowiedzUsuń