Królik w białym winie ze szparagami

Drugi raz zapraszam Was na danie zrobione przez mojego męża. Muszę przyznać, że jeśli chodzi o mięsa, mój mąż przyrządza je i przyprawia rewelacyjnie. 
Ja u nas w domu jestem "specjalistą" od kombinowania ze zdrową żywnością.


Składniki:
- mięso z królika - tusza
- 2 średnie cebule
- pół szklanki białego wina półsłodkiego
- pół łyżeczki soli, łyżeczka "kucharka"
-  pieprz mielony
- 2 łyżki octu winnego
- 3 duże marchewki
- olej
- 2 ząbki czosnku


Cebulę kroimy drobno w kostkę i podsmażamy na oleju na jasno brązowy kolor. Dodajemy ocet i jak najszybciej podzielonego na porcje królika. Dusimy ok.10 minut i dodajemy wino. Po kolejnych 10 minutach przyprawiamy solą, pieprzem i kucharkiem oraz dodajemy pokrojony czosnek. Po kolejnych
 40 minutach dodajemy marchewkę, wcześniej obraną i pokrojoną w grube krążki. Podczas duszenia w miarę potrzeby mięso podlewamy wodą. Dusimy do miękkości mięsa i marchewki. 
Łączny czas duszenia mięsa wyniósł ok.1,5 godziny.


U nas na obiad mięso z królika zostało podane ze szparagami z sosem serowym oraz ziemniaczanym puree.


Komentarze

  1. Uwielbiam królika. Sama nie robiłam ale jak przyrządzi go moja mama to mmm... ;) Właśnie z takimi dodatkami - niedzielny obiad idealny ;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty