Królik w białym winie ze szparagami
Drugi raz zapraszam Was na danie zrobione przez mojego męża. Muszę przyznać, że jeśli chodzi o mięsa, mój mąż przyrządza je i przyprawia rewelacyjnie.
Ja u nas w domu jestem "specjalistą" od kombinowania ze zdrową żywnością.
Składniki:
- mięso z królika - tusza
- 2 średnie cebule
- pół szklanki białego wina półsłodkiego
- pół łyżeczki soli, łyżeczka "kucharka"
- pieprz mielony
- 2 łyżki octu winnego
- 3 duże marchewki
- olej
- 2 ząbki czosnku
Cebulę kroimy drobno w kostkę i podsmażamy na oleju na jasno brązowy kolor. Dodajemy ocet i jak najszybciej podzielonego na porcje królika. Dusimy ok.10 minut i dodajemy wino. Po kolejnych 10 minutach przyprawiamy solą, pieprzem i kucharkiem oraz dodajemy pokrojony czosnek. Po kolejnych
40 minutach dodajemy marchewkę, wcześniej obraną i pokrojoną w grube krążki. Podczas duszenia w miarę potrzeby mięso podlewamy wodą. Dusimy do miękkości mięsa i marchewki.
Łączny czas duszenia mięsa wyniósł ok.1,5 godziny.
Uwielbiam królika. Sama nie robiłam ale jak przyrządzi go moja mama to mmm... ;) Właśnie z takimi dodatkami - niedzielny obiad idealny ;D
OdpowiedzUsuń