Deser bezowy

Mój mąż jest łasuchem. Dla dzieci zrobił deser bezowy.


Składniki:
- 6 białek
- 300g cukru

- 600g śmietany kremówki
- 4 łyżeczki cukru pudru

- owoce



Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając cukier (300g) i cały czas ubijając. Powstałą masę wykładamy na papier do pieczenia, formujemy koło. Pieczemy w wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 2-3 minuty. Następnie nie wyjmując formy z piekarnika zmniejszamy temperaturę na 150 stopni.
Pieczemy 1 godzinę i 15 minut. Bezę studzimy.
Bezpośrednio przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem (dodajemy go na początku ubijania). 
Ubitą śmietanę wykładamy na bezę, dekorujemy owocami.
Smacznego.


Beza bezpośrednio po upieczeniu (po jakiś czasie opada):








Komentarze

  1. Uwielbiam deserki z bezą,wygląda bardzo smakowicie i te kruskawki ,pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty