Farinata al'a pizza z mąki z ciecierzycy
Farinata to włoski placek z mąki z ciecierzycy. Już kilkakrotnie jadłam to danie i zawsze bardzo mi smakuje.
Bazą oczywiście jest ciasto (mąka z ciecierzycy, olej i woda), a dodatki można dobierać dowolnie lub nawet upiec bez dodatków jako płaski chlebek.
Składniki (mała porcja):
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 200 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- oregano
- sól
- szczypta chili
- dodatki: pokrojona w plasterki parówka, pomidor, ser żółty
W misce miksujemy mąkę z wodą, oliwą i przyprawami. Zostawiamy na ok. godzinę. Następnie przelewamy masę na formę do pieczenia tart (wysmarowana wczesniej oliwą) i dodajemy dodatki.
Pieczemy w 180 stopniach ok.30 minut.
ojej, ale pysznosci!
OdpowiedzUsuńAle ładnie wygląda! Zrobiła bym, ale bez kiełbaski hehe :)
OdpowiedzUsuńWarto.
UsuńFantastyczny blog :), będę do ciebie częściej zaglądać po twoje przepisy :D. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWow, bardzo ciekawa propozycja. Zapisuję koniecznie bo zakochałam się w mące z ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuń